Code oranje in IJsland vanwege sneeuwstormen

code oranje in ijsland vanwege sneeuwstorm

In IJsland is sprake van code oranje vanwege hevige sneeuwstormen. Het is al dagen bar en boos op het ijzige eiland in de Atlantische Oceaan. Het Iceland Met Office (IMO) raadt mensen nadrukkelijk af te reizen.

Het gaat om een combinatie van wind en sneeuw. Dit zorgt voor gevaarlijke omstandigheden bijvoorbeeld op wegen. Op uitgebreide schaal komen windstoten voor van 90-110 km/uur. In de bergen tot circa 140 km/uur. Dinsdag overdag wordt het op de meeste plaatsen minder extreem, de wind neemt af. Wel blijft het code geel.

Het noordwesten houdt tot en met morgenavond code oranje vanwege een combinatie van sneeuw met zeer zware windstoten. Mensen worden geadviseerd om het weer nauwlettend in de gaten te houden en grote voorzichtigheid te betrachten als ze met de auto reizen. Zelfs in Reykjavík is het oppassen geblazen. Daar geldt code geel vanwege de wind.

Foto: AFP

Tags:

Vanavond en vannacht aan zee zware windstoten en lokaal kleine kans op zeer zware van 100 km/uur. Check het artikel voor meer details. Lees meer

ongebruikelijk veel sneeuw in Pakistan en Afghanistan

In Pakistan en Afghanistan zorgen zware regens en hevige sneeuwval voor veel problemen. De hoeveelheid sneeuw is ongebruikelijk groot. Lees meer