Groeizaam lenteweer komende dagen

De natuur profiteert van het huidige weertype. Dit weekend en volgende week is het wisselvallig met regelmatig regen- en onweersbuien. Vooral in het westen zijn er dit weekend ook vaak droge momenten met zon. Maandag overdag is de kans op neerslag het kleinst, maar zeer zonnige en geheel droge lentedagen hoeven we voorlopig niet te verwachten. Wel gaat de temperatuur na maandag tijdelijk omhoog. Dinsdag en woensdag wordt het in het zuiden en oosten mogelijk voor het eerst dit jaar zomers warm met 25-27 graden. Daarna wordt het een stuk kouder met 16-20 graden.

Afgelopen weken was het vaak koud en droog voorjaarsweer. In de koude lucht kwamen soms buien voor, maar deze buien waren meestal licht. Hierdoor hebben we sinds 1 april een neerslagtekort van circa 50 mm in het westen van het land en 30 in het noordoosten. Vanaf donderdag kwamen we eindelijk in een warme, maar ook onstabiele luchtsoort terecht.

Afgelopen dagen lag de temperatuur in het binnenland tussen 20 en 24 graden en konden gemakkelijk regen- en onweersbuien ontstaan. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 10-20 mm. Donderdag viel in het Zeeuwse Baarland zelfs 38 mm, ruim de halve maandsom! Vrijdagavond viel in een stook van Rotterdam naar Hilversum op een aantal plekken 20-30 mm, in Woerden viel 28 mm. Normaal valt in heel mei circa 61 mm.

Grassen bloeien komende dagen massaal door de combinatie van warmer weer en bodemvocht door buien. Hierdoor is er grote kans op hooikoortsklachten voor mensen met graspollenallergie. Komende week zal het weerbeeld zelfs zwoel aandoen! Liefhebbers van zonnig en droog lenteweer komen echter bedrogen uit. Zonnig, warm en droog lenteweer krijgen we voorlopig nog niet.

In het westen meer zon dan in het binnenland

Vandaag hebben we te maken met een mix van wolkenvelden, enkele buien en tussendoor zonnige momenten. In de loop van de ochtend neemt de buiigheid toe en zullen vooral in de oostelijke helft enkele pittige onweersbuien ontstaan. In het westen wordt het later in de middag het meest droog met regelmatig zon. In de kustprovincies wordt het 17-19 graden. In de rest van het land is het met 20-22 graden warm. De wind is zuidwestelijk en overwegend matig van kracht. Vanavond breekt op meer plaatsen de zon nog door en vannacht koelt het af naar 9 graden.

Zondag trekt opnieuw een aantal buien over het land. De meest intense buien zijn voor het binnenland. Later in de middag en avond wordt het vanuit het westen droog met steeds meer zonneschijn. Het wordt 17 graden aan zee tot 21 in Limburg en de Achterhoek. De wind is matig en waait vanuit het zuidwesten.

Waarschijnlijk de eerste lokale zomerse dag van 2017

Maandag wordt voor een groot deel een droge dag. De dag begint zonnig, maar in de middag neemt de bewolking toe. Later in de middag en vooral in de avond is vooral in het noorden en westen kans op wat regen. Het wordt 18-21 graden met de hoogste maxima in Brabant en Limburg.

Dinsdag wordt met een zuidenwind vrij warme lucht aangevoerd. Op veel plekken wordt het 21-24 graden. In het zuiden kan het 25-26 graden worden. Er is flink wat ruimte voor de zon, maar ook kans op een lokale bui.

Woensdag is het waarschijnlijk ook onstabiel zomerweer met hoge temperaturen van 22-27 graden. De kans op buien is nog wat groter dan op dinsdag.

Vanaf donderdag komt de temperatuur met maxima van 16-20 graden weer een stuk lager uit. De wind zit dan (zuid)westhoek en het weerbeeld blijft een aantal dagen behoorlijk wisselvallig.

Foto: Jordi Huirne

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Morgen wordt het voor het eerst dit jaar zomers warm in ons land. Voor een zomerse dag moet het 25 …
Lees meer...

 

Voor het eerst dit voorjaar waarschuwen de meteorologen van Weeronline voor onweersbuien. Door het warme weer met maxima van 20-22 …
Lees meer...