Overstromingen in Spanje door noodweer

De zuidoostkust van Spanje heeft donderdag en vrijdag te maken met zware regen- en onweersbuien. Dit noodweer met buitensporige regenval heeft al tot overstromingen langs rivieren geleid. Vooral in de streek die halverwege Valencia en Alicante ligt heeft het noordweer toegeslagen. Er zijn twee doden gevallen. Een ouder echtpaar is ten noordwesten van Alicante dood in hun auto aangetroffen. De auto was door het plotseling stijgende water meegesleurd en ondergelopen.

Plaatselijke media meldden ondergelopen huizen, wegen en spoorwegen, met name in de zwaar getroffen plaatsen Mogente en Onteniente. Brandweer en politie hebben op verscheidene plekken mensen moeten redden uit benarde posities, zoals te water geraakte auto’s. In Onteniente zijn dertig mensen uit een ondergelopen deel van de plaats geëvacueerd.


In Guardamar del Segura is zelfs een tornado geweest.

Overstromingen in Spanje door recordhoeveelheid regen

Er is nog nooit zo veel regenwater naar beneden gekomen sinds het begin van de metingen, honderd jaar geleden. In de hele regio is naar schatting 180 liter regenwater per vierkante meter neergekomen. Ter vergelijking: in Nederland valt gemiddeld over het land ongeveer 70 mm per maand.

De totale neerslag van vandaag en morgen volgens het GFS model.

De totale neerslag van vandaag en morgen volgens het GFS model.

In de plaats Beniarrés, boven Alicante, is volgens de autoriteiten al meer dan 250 liter per vierkante meter gevallen. In de regio’s Alicante en Valencia zijn als gevolg van het noodweer veel scholen dichtgebleven.

Benieuwd naar het weer elders in Europa: lees het weerbericht Europa.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: EPA

Tags:
12 september 2019

Felle meteoor boven Nederland

Felle meteoor boven Nederland

Boven Nederland is donderdagmiddag een felle meteoor gezien. Het verschijnsel werd veroorzaakt door een ruimterots die in onze dampkring kwam en daar verbrandde. Lees meer

Nederlandse militairen gaan aan de slag op Bahama's. Het opruimen van de ravage wordt komende dagen bemoeilijkt door slecht weer. Lees meer