Nederlandse militairen aan de slag op Bahama’s

Het opruimen van de enorme ravage en ondersteuning geven aan hulporganisaties en de lokale bevolking. Dat zijn volgens commandeur Ad van de Sande de kerntaken van zijn missie van Nederlandse militairen op de Bahama’s. De eilandengroep is zwaar getroffen door orkaan Dorian. De missie wordt komende dagen bemoeilijkt door slecht weer.

Marineschip Zr.Ms. Snellius en de Johan de Witt zijn ter plaatse. In totaal zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee aangekomen bij de Bahama’s voor het leveren van noodhulp. Er is een Genie Compagnie van de landmacht aan boord van de Johan de Wit, die onder meer in de haven een grote schoonmaakbeurt gaat uitvoeren. “Op verzoek van hulporganisaties daar, gaan we tenten plaatsen voor opslag en opvang”, aldus Van de Sande. “Ook gaan we personele ondersteuning geven in het ziekenhuis.”

Kans op nieuw tropisch systeem

Er is volgens Van de Sande op het eiland veel behoefte aan transport. “We hebben veertig tot vijftig voertuigen aan boord. Deze proberen we zo snel mogelijk aan land te brengen om de vraag naar vervoer te kunnen beantwoorden.” Struikelblok in de operatie zijn de slechte weersomstandigheden de komende dagen. “Het regent, onweert en er staat een harde wind. Dat maakt het niet makkelijker om materiaal aan land te brengen.”

De meeste onweersbuien bevinden zich vandaag boven de zuidelijke Bahama’s. Morgen en komend weekend trekt dit buiengebied noordwestwaarts over de (noord)westelijke Bahama’s richting Florida. Er is een 70% kans dat dit systeem binnen 48 uur uitgroeit tot een tropische depressie.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama’s mee hebben. Ook zijn specialisten mee die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur.

Nog 1300 vermisten op Bahama’s door Dorian

Het aantal vermissingen op de Bahama’s na orkaan Dorian is bijgesteld van 2500 naar 1300. Dat zegt een woordvoerder van de Bahamaanse overheid. Veel van de vermiste mensen verblijven volgens de regering in de noodopvang. “Het aantal vermisten daalt dagelijks.”

Het dodental staat momenteel op vijftig. Premier Hubert Minnis heeft al meerdere keren laten weten dat het aantal nog flink gaat oplopen. De Verenigde Naties zeggen dat zeker 76.000 mensen dakloos zijn geworden door de storm.

De orkaan raasde vooral over het noordelijke deel van de Bahama’s. Op de Abaco-eilanden zijn tientallen mensen omgekomen. Op Grand Bahama vielen zeker acht doden. De schade is enorm. Huizen zijn vernield en grote gebieden zijn overstroomd.

Lees ook: alles wat je wilt weten over orkanen.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: EPA

Tags:

In overstromingen in het zuidoosten van Spanje is flinke overlast ontstaan. Vooral de regio tussen Valencia en Alicante is getroffen. Lees meer

Foto van eekhoorn gaat viral

Dick van Duijn is visboer in Noordwijk en zeer verdienstelijk fotograaf. En sinds deze week gaat zijn foto van een eekhoorn volstrekt viral. Lees meer