Felle meteoor boven Nederland

Felle meteoor boven Nederland

Boven Nederland is donderdagmiddag een felle meteoor gezien. Het verschijnsel werd veroorzaakt door een ruimterots die in onze dampkring kwam en daar verbrandde. De steen was waarschijnlijk “één meter tot enkele meters” in doorsnee, is de eerste indruk van Joost Hartman, voorzitter van de Werkgroep Meteoren. De steen moet in elk geval groot zijn geweest, want het lichtspoor in de hemel was zo fel dat het boven het zonlicht uitkwam.

De vuurbol was rond 14.50 uur te zien. Hij bevond zich boven het Duitse waddeneiland Langeoog, ten noordoosten van de provincie Groningen. De rots zal 50 tot 100 kilometer boven het oppervlak van de aarde zijn geweest toen hij verscheen. De werkgroep heeft zelfs meldingen gekregen vanuit Noord-Brabant, waar mensen het lichtspoor konden zien.

Het grootste deel van de rots is waarschijnlijk verbrand in de dampkring. Een brokstuk dat zo groot is als “een vuist of een voetbal” is mogelijk in de Noordzee terechtgekomen.

De meteoor is door enkele dashcams en bewakingsbeelden gefilmd.

De foto boven dit artikel is niet de felle meteoor die vandaag boven Nederland te zien was.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: EPA.

Tags:
13 september 2019

Nazomer begint vanmiddag

Vanmiddag is het al een beetje nazomer en het weekend ziet er helemaal zonnig uit. Zondagmiddag kan het in Limburg mogelijk 25 graden worden. Lees meer

In overstromingen in het zuidoosten van Spanje is flinke overlast ontstaan. Vooral de regio tussen Valencia en Alicante is getroffen. Lees meer