Update Florence, Isaac en Mangkhut

Florence is een zware orkaan. Met een doorstaande wind rond de kern van circa 220 km/uur valt de orkaan momenteel in de op één na hoogste categorie (categorie 4). Volgens de laatste verwachting komt ze in de nacht naar vrijdag (vrijdagochtend Nederlandse tijd) aan bij de oostkust van de Verenigde Staten. Dit zal gebeuren rond de grens van de staten North Carolina en South Carolina. Naast grote overlast door de wind moet ook rekening worden gehouden met extreme neerslaghoeveelheden en overstromingen door stormvloed.

Vandaag en morgen kan Florence nog een klein beetje krachtiger worden. Waarschijnlijk blijft ze wel categorie 4. Een categorie 5 orkaan heeft windsnelheden van 250 km/uur of meer. Vlak voor de kust kan Florence afnemen tot een categorie 3 orkaan en eenmaal boven land zal de windsnelheid snel afnemen. Normaal gesproken dalen de windsnelheden binnen 24 uur onder de orkaangrens (categorie 1 orkaan is vanaf 118 km/uur).

Op grote schaal wordt 350-600 mm verwacht in een paar dagen tijd. Lokaal kan zelfs 900 mm vallen. Vlak voor de zuidkust van North Carolina ligt Bald Head Island. Voor deze locatie geeft de weersverwachting circa 500 mm in drie dagen (vrijdag – zondag).

De wind stuwt de zee voor de Amerikaanse kust nu al op. Op het hoogtepunt kan het waterpeil aan de kust van North- en South Carolina 4-5 meter hoger komen te staan dan normaal. Dit kan leiden tot gevaarlijke overstromingen.

Update tropische storm Isaac

Isaac bevindt zich ten oosten van de Bovenwindse Eilanden. De tropische storm heeft rond de kern windsnelheden van ruim 90 km/uur en dat is windkracht 10. Vanaf 118 km/uur is sprake van een orkaan (windkracht 12). Volgens de laatste verwachting krijgen vooral de eilanden Guadeloupe, Dominica en Martinique met Isaac te maken. Waarschijnlijk blijven de Nederlandse eilanden buiten schot.

Tropische storm Isaac trekt westwaarts en zal morgenavond (Nederlandse tijd) over de genoemde eilanden trekken. Mogelijk zwakt Isaac voor die tijd iets af, maar hij zal een tropische storm blijven. Op de eilanden wordt 50-100 mm regen verwacht met lokaal 200 mm.

De Nederlandse bovenwindse eilanden, Saba en Sint Eustatius, krijgen waarschijnlijk niet al te veel last van Isaac. De kern trekt ruim 200 km ten zuiden langs. Het noordelijker gelegen Sint Maarten blijft helemaal buiten bereik. Morgen komt op Saba en Sint Eustatius wel een harde wind te staan met een kleine kans op een stormachtige wind (8 Bft.) De kans op storm is kleiner dan 10%. Bij buien kan 25-50 mm regen vallen. De zee wordt wel flink wild met golven van circa 3 meter hoog.

Update supertyfoon Mangkhut

Het allerkrachtigste tropische systeem op dit moment is supertyfoon Mangkhut. Op het westelijk deel van de Grote Oceaan worden orkanen ‘tyfonen’ genoemd en bij windsnelheden vanaf 240 km/uur spreken we over supertyfonen. Mangkhut heeft momenteel een windsnelheid rond de kern van circa 280 km/uur. Hiermee is het met gemak een supertyfoon en valt Mangkhut ook ruim in de hoogste orkanencategorie (categorie 5).

Supertyfoon Mangkhut. Satellietfoto van 12 september 13:00 uur Nederlandse tijd.

Volgens de huidige verwachting komt de supertyfoon in de nacht naar zaterdag aan in het noorden van het Filipijnse eiland Luzon. Mogelijk wordt Mangkhut iets minder krachtig, maar met windsnelheden van 255-270 km/uur valt de supertyfoon nog steeds in de hoogste categorie. Naast extreme windsnelheden moet men in het noorden van Luzon ook rekening houden met extreme neerslag. Lokaal kan ruim 500 mm regen vallen binnen 24 uur!

Na Luzon trekt Mangkhut verder (noord)westwaarts. De verwachting hiervoor is nog flink onzeker, zowel qua koers als intensiteit. Boven het bergachtige Luzon kan Mangkhut veel kracht verliezen, maar boven de Zuid-Chinese Zee kan het systeem weer sterker worden. Er is een kans dat de metropoolregio ‘Parelrivierdelta’, met onder andere de miljoenensteden Guangzhou (Kanton) en Hongkong, in de loop van zondag met Mangkhut te maken krijgt.

Tags:

In 2020 worden in Tokio de Olympische Spelen gehouden. Extreme regenval wordt een steeds groter risico door het opwarmende klimaat. Lees meer

Tropisch onweersbuien liggen tijdens het komende F1 weekend in Singapore op de loer, maar meestal blijft het droog. Het is zweten met 27-32 graden. Lees meer