Opwarming van de aarde bedreigt Tokio

Japanse experts waarschuwen dat de levens van duizenden mensen in Tokio gevaar lopen. Grote stedelijke gebieden zijn namelijk niet goed voorbereid op overstromingen veroorzaakt door hevige regenval.

De laatste jaren heeft het Aziatische land steeds meer te maken gekregen met plotselinge hevige regenbuien. Iets wat in verband wordt gebracht met de opwarming van de aarde. “Japans grote stedelijke gebieden bevinden zich, in een bepaald opzicht, in een nationale crisis”, meent Toshitaka Katada, professor rampenbestrijding van de Universiteit van Tokio.

Japanners zijn decennialang gefocust geweest op het voorbereiden op aardbevingen, maar recente krachtige tyfonen als Jebi en hevige regenval tonen aan dat overstromingen een nieuw soort gevaar vormen. Volgens experts kunnen duizenden mensen omkomen en zouden tot vijf miljoen mensen in Tokio geëvacueerd moeten worden als dijken en dammen in het laagliggende oostelijke gedeelte van de stad bezwijken. Met name de 1,5 miljoen mensen die onder zeeniveau wonen, langs de rivier de Arakawa, zijn kwetsbaar.

Meer dijken nodig

De laatste jaren heeft de overheid de stadsgrenzen beter beveiligd tegen het water door dijken te bouwen. Maar het tempo waarop dit gebeurt is niet hoog genoeg, zegt Satoshi Fujii, een speciale adviseur van premier Shinzo Abe. “Ze moeten zo snel mogelijk in orde worden gemaakt.” Abe’s partij heeft ook opgeroepen om een ministerie in het leven te roepen dat zich uitsluitend bezighoudt met het voorkomen van rampen en wederopbouw na een ramp.

De laatste keer dat Japan werd getroffen door een grote overstroming was in 1947. Tyfoon Kathleen veroorzaakte overstromingen waardoor meer dan 1000 mensen door heel Japan omkwamen. Tegenwoordig zouden er nog veel meer doden vallen doordat steden meer dichtbevolkt zijn geworden.

Klimaatverandering verhoogt kans op overstromingen

En de kans dat Tokio te maken krijgt met dodelijke overstromingen wordt steeds groter. Afgelopen decennia valt er steeds meer regen. De opwarming van de aarde zorgt voor dit extreme weer, zeggen wetenschappers. “Hogere temperaturen zorgen ervoor dat er meer vocht in de lucht wordt opgenomen. Dat betekent grotere hoeveelheden regen per keer en tyfonen hebben daardoor een grotere kans om krachtiger te worden”, aldus professor Katada.

Afgelopen juli werd het westen van Japan nog getroffen door de ernstigste regenval en overstromingen in 36 jaar tijd. Door meer dan 1000 millimeter regen braken dijken en verwoestten landverschuivingen huizen waardoor meer dan 200 mensen omkwamen. “Als dit in Tokio zou gebeuren, zou dat catastrofale gevolgen hebben”, weet rivierenexpert Nobuyuki Tsuchiya.

Ook John Coates, voorzitter van het Internationale Olympisch Comité zegt dat Tokio er goed aan zou doen om zich beter voor te bereiden op dergelijke scenario’s. Immers organiseert de stad in 2020 de Spelen.

Foto: EPA

Tags:

Geniet hier mee van foto's van de schitterende zonsondergang die op veel plaatsen in Nederland te zien was. Lees meer

Update zware orkaan Florence: op weg naar North- en South Carolina als categorie 4 orkaan, windsnelheden van 220 km/uur, lokaal jaarsom aan regen en 4-5 meter stormvloed verwacht. Lees meer