In beeld: schitterende zonsondergang

Een combinatie van wolken en een laagstaande zon resulteerde vanavond rond zonsondergang in schitterende luchten. De zon scheen vanuit het westen onder de boven ons land aanwezige wolkenvelden door. De breking van het licht resulteerde in een prachtig schouwspel. Bovenstaande foto is van weerfotograaf Jannes Wiersema. Via twitter kregen we nog veel meer mooie foto’s binnen. 

Hoe ontstaat een rode zonsondergang?

Zonlicht wordt tijdens de route naar de aarde in onze atmosfeer verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. Daarbij wordt blauw licht veel meer verstrooid dan rood licht. De atmosfeer verstrooit het licht naar alle kanten en geeft de zachtblauwe kleur die wij zien als we naar de hemel kijken, behalve waar je de zon direct ziet. Het rode gedeelte van het licht wordt minder verstrooid, daarom zien wij dit overdag niet.

De zon staat tijdens zonsopkomst en –ondergang laag aan de hemel. Dat betekent ook dat de stralen van de laagstaande zon door de atmosfeer een lange weg moeten afleggen om bij ons te komen. Deze extra weg door de atmosfeer zorgt voor nog meer verstrooiing van het blauwe licht en nog steeds weinig verstrooiing van rood licht. Als het licht ons bereikt, is er zoveel blauw licht verstrooid, dat het blauw ‘op’ is. Je ziet dan eerst een geel/oranje kleur en later alleen rood. De waterdruppeltjes en ijskristallen in de dunne bewolking boven ons land zorgden vanavond voor extra mooie verkleuringen.


Een heerlijke avond om weg te zakken met een tijdschrift! Gelukkig profiteer je nu van extra kortingen dankzij onze unieke aanbiedingen en acties!

Tags:

Komende week wordt geen noemenswaardige neerslag verwacht. De droogte neemt opnieuw toe, maar er zijn grote regionale verschillen. Lees meer

In 2020 worden in Tokio de Olympische Spelen gehouden. Extreme regenval wordt een steeds groter risico door het opwarmende klimaat. Lees meer