September op weg kletsnatte maand te worden

De maand is nog niet halverwege, maar het is nu al onvermijdelijk dat september 2017 een kletsnatte maand zal worden. Met tot halverwege deze ochtend al 64 mm regen zitten we al bijna op normaal. De verschillen in het land zijn enorm: in het westen en noorden viel lokaal al 130-142 mm, terwijl in het zuidoosten slechts 15-25 mm viel. Tot en met begin volgende week wordt nog circa 50 mm verwacht. Meer dan de helft hiervan valt voor donderdagavond.

Tot vanochtend viel landelijk gemiddeld 64 mm neerslag. Het landelijk gemiddelde wordt bepaald door het gemiddelde van 13 waarneemlocaties verspreid over het land te nemen. In De Bilt was het met 48 mm tot nu toe wat droger dan gemiddeld in het land.

De natste dag tot nu toe was afgelopen vrijdag met in het westen van Zuid-Holland 50-75 mm.

St. Annaparochie het natst

Met circa 142 mm is St. Annaparochie (Friesland) de natste plaats. Ook op veel plekken in het westen van Zuid-Holland en in Noord-Holland is al meer dan 100 mm gevallen. Ook in Friesland was het afgelopen dagen zeer nat met op grote schaal neerslagsommen van 70-100 mm. De droogste gebieden vinden we in het zuiden. In het oosten Noord-Brabant en de noordelijke helft van Limburg viel slechts 13-22 mm.

Neerslagsommen lopen morgen en donderdag flink op

Het blijft voorlopig wisselvallig herfstweer met soms veel wind en regelmatig regen. Vooral morgen en donderdag wordt flink wat regen verwacht. In deze twee dagen kan vooral in het westen en noordwesten weer gemakkelijk 25-40 mm vallen. Met 10-20 mm valt in het zuiden en oosten weer wat minder, maar ook daar wordt het behoorlijk nat.

Kijken we een week vooruit dan wordt tot en met begin volgende week landelijk gemiddeld circa 50 mm regen verwacht.

Kustgebieden in september meestal natter dan binnenland

Bron: KNMI (klimaatatlas.nl)

Het is deze maand dus natter dan normaal, maar de neerslagverdeling is wel enigszins gebruikelijk voor de maand september. In een normale septembermaand valt in de kustgebieden, en dan vooral het westen van Zuid-Holland en grote delen van Noord-Holland, 90-100 mm. In het oosten en zuidoosten valt op veel plaatsen 60-70 mm, waarbij het vooral in grote delen van Limburg relatief droog is. Landelijk gemiddeld leidt deze neerslagverdeling tot een normale waarde voor september van 78 mm.

 

Foto boven artikel: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

We hadden te maken met de eerste herfststorm van het jaar. Het KNMI gaf code oranje uit voor zeer zware …
Lees meer...

 

Veel mensen hebben het gevoel dat een mooie lente vaak wordt gevolgd door een slechte zomer. Afgelopen voorjaar heeft Weeronline …
Lees meer...