Overstromingsgevaar in Louisiana door tropische storm Barry

De tropische storm Barry, die in de Golf van Mexico richting de Amerikaanse staat Louisiana koerst, neemt toe in kracht en kan komend weekend hevige regenval en stormvloed veroorzaken. Er kan op grote schaal 300 tot 500 millimeter vallen boven het stroomgebied van de Mississippi river. Hierdoor is er een groot risico op overstromingen van de rivier.

De hele kustlijn van Lousiana krijgt er mee te maken, maar het zwaartepunt wordt verwacht in de baai ten zuiden van Lafayette. Ook in Mississippi en het oosten van Arkansas kan veel regen vallen.

De gemiddelde windsnelheid bedraagt 85 km/uur met windstoten tot 100 km/uur. De windsnelheden nemen komende 24 uur verder toe. Bij het aan land gaan zaterdagochtend worden de hoogste windsnelheden verwacht met een gemiddelde windsnelheid van 100 km/uur en zeer zware windstoten tot 140 km/uur. De kans dat Barry nog wat zwaarder uitpakt en nipt een orkaan wordt is erg klein.

Qua wind is het vergelijkbaar met een zware tot zeer zware storm in Nederland. Het grote gevaar komt dan ook niet van de wind, maar van langdurige hevige regen en stormvloed.

Stormvloed

De hoogste stormvloed wordt verwacht in de kustgebieden van New Orleans. Doordat het water daar hoog wordt opgestuwd kan de Mississippi river zijn water niet goed kwijt aan de zee en daardoor is de kans op overstromingen van de rivier dieper landinwaarts extra groot. Aan de oostelijke kust van Louisiana zijn golven mogelijk tot vijf meter hoog. CNN meldde dat de stormvloedkering in de Mississippi dichtgaat en de haven van New Orleans vrijdag wordt gesloten.

Barry is de eerste tropische storm van het seizoen die het zuiden van de Verenigde Staten bedreigt. Zondag vervalt Barry weer tot een tropische depressie, maar blijft veel regen veroorzaken. Na het weekend zwakt het systeem verder af en trekt het noordoostwaarts. Daarbij kan het nog flink regenen, maar niet zoveel als in het zuiden van de VS.

Noodtoestand

President Donald Trump heeft de noodtoestand afgekondigd voor Louisiana. De maatregel maakt het mogelijk dat ook federale instanties snel te hulp kunnen schieten als dat nodig is. In Kenner, Gonzales en Lafayette staan honderden bussen klaar om eventueel mensen te evacueren.

Foto: AFP

Tags:
Jeuk door de Dennenprocessierups

Heb jij last van jeuk door de dennenprocessierups? Lees dan hier enkele tips, zodat je weet hoe je hier het beste mee om kan gaan. Lees meer

De komende dagen gaat de Tour de France in zuidwestelijke richting naar het Centraal Massief. Het weerbeeld wordt steeds zonniger. Lees meer