Afwisselend weer tijdens de Zwarte Cross

Donderdag tot en met zondag bezoeken ruim 220.000 mensen de Zwarte Cross op De Schans in Lievelde, bij Lichtenvoorde. Het weer is afwisselend tijdens deze eenentwintigste editie van het Achterhoekse festival. Donderdag is de zonnebril nodig en is het bij weinig wind aangenaam. Vrijdag en zaterdag gaat het harder waaien en is af en toe de poncho nodig. Zondag lijkt het zomers te worden met zon en 26 graden! Dat is ook goed nieuws voor de Vierdaagsefeesten die dit weekend van start gaan in Nijmegen. 

Twintigduizend kampeerders kunnen donderdagmiddag onder droge omstandigheden en bij weinig wind hun tent opzetten. Daarbij is de zonnebril geen overbodige luxe, want tussen de stapelwolken door komt de zon van tijd tot tijd tevoorschijn. Ook trekt wat sluierbewolking over. In de avonduren verdwijnen de meeste stapelwolken in de Achterhoek en wordt het vrij zonnig. De maximumtemperatuur ligt rond 20 graden, maar omdat er weinig wind staat voelt het een stuk warmer aan. In de late avond en in de nacht is een warme trui wel aan te raden. Door het heldere weer koelt het snel af naar een graad of 8.

Zon, buien en een stevige wind

Vrijdag krijgen we van alles wat. In de vroege ochtend schijnt de zon flink, maar al snel neemt de bewolking toe en vanaf het middaguur trekken enkele buien over de Achterhoek. Een enkele bui kan met onweer gepaard gaan. Festivalbezoekers kunnen dus maar beter een poncho meenemen, maar ook een zonnebril! Tussen de buien door schijnt namelijk de zon. Bij een matige westenwind wordt het opnieuw 20 graden en daarmee is het fris voor half juli. Normaal is het 23 graden. In de avond breekt de zon flink door, maar koelt het wel snel af naar 11 graden in de nacht naar zaterdag.

Zondag de mooiste dag

Zaterdag valt het weer een beetje tegen. Er is vrij veel bewolking en er kant zo nu en dan wat regen vallen, ook in de avonduren. Bij een matige westenwind stijgt de temperatuur naar 21 graden. In de ochtend is de kans op zon het grootst. In de avond koelt het langzaam af. Uiteindelijk is het ’s nachts circa 15 graden. Het wordt dan op de meeste plaatsen droog en het klaart op. Zaterdagavond beginnen ook de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Het weerbeeld is daarbij vergelijkbaar als in de Achterhoek.

Zondag wordt de mooiste dag met flink wat ruimte voor de zon afgewisseld door enkele stapelwolken. Het blijft daarbij waarschijnlijk droog. Daardoor kan de temperatuur oplopen naar een zomerse 25 of 26 graden! Met een zonkracht 7 is het wel oppassen voor verbranding van de huid. Daarbij staat een verkoelende zuidwestenwind, windkracht 3. Tot in de late avond zijn er brede opklaringen en de temperatuur daalt langzaam richting 15 graden. Prima weer ook voor de Vierdaagsefeesten!

Trek oude schoenen aan!

Ondanks de grote droogte van de afgelopen maanden kan het festivalterrein behoorlijk modderig zijn. Het grondwater staat nog steeds laag en daardoor is de wat diepere boden nog steeds gortdroog. De toplaag is juist verzadigd door de enorme hoeveelheid regen die vandaag in Lievelde valt. Op dit moment staat de teller op 10 mm en het Weeronline weermodel verwacht vandaag in totaal 42 mm, iets meer dan de halve maandsom. Dat zijn ruim 4 emmers water per vierkante meter!

De Schans in Lievelde is een bosrijk festivalterrein en het gebied waarin de grootste motorcross te wereld wordt gehouden is licht glooiend. Het water kan zich gemakkelijk verzamelen in de lagere delen, waardoor grote plassen zullen vormen. Ook in de weilanden van het campingterrein kunnen hier en daar grote plassen ontstaan en dan wordt het al snel een modderboel! Gelukkig vinden zowel de meeste crossers als campinggasten dit geen probleem, de Zwarte Cross is immers wel wat gewend wat regen en modder betreft.

Stormachtig weer in het verleden

In 2010 werd het festivalterrein enkele dagen voor de start van de Zwarte Cross getroffen door noodweer. Een zeer zware onweersbui trok over en ging gepaard met hagel en een zware valwind. Er viel bijzonder veel regen in korte tijd en er kwamen zeer zware windstoten boven 120 km/uur voor. Hierdoor raakten mensen gewond en alle opgebouwde tenten werden omver geblazen en vernield. En dat terwijl de tenten bestand zijn tegen windkracht 12! Twee dagen later werd het terrein opnieuw getroffen door noodweer. Gelukkig hield het weer zich een paar dagen later tijdens het festival rustig.

In 2015 ondervond het festival op zaterdag hinder van een zomerstorm en werd deels stilgelegd. Het regende de hele dag pijpenstelen en er stond een windkracht 7. Daarbij werden in de Achterhoek zware windstoten tot 85 km/uur gemeten. Door goede voorbereidingen bleef schade deze keer uit.

Foto: Radio Ideaal (www.ideaal.org)


Voor je overnachting boek je goedkoper bij Priceline! Dankzij deze unieke coupons en bonussen reserveer je nu met korting!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Donderdag tot en met zondag bezoeken ruim 220.000 mensen de Zwarte Cross op De Schans in Lievelde, bij Lichtenvoorde. Het […] Lees meer

Donderdag tot en met zondag bezoeken ruim 220.000 mensen de Zwarte Cross op De Schans in Lievelde, bij Lichtenvoorde. Het […] Lees meer