Veel wintersporters zonder sneeuwkettingen

Een op de zeven Nederlandse automobilisten die op wintersport gaat, neemt geen sneeuwkettingen mee in de auto. Zes procent van de wintersporters gaat bovendien met zomerbanden op pad richting de sneeuw. Automobilisten riskeren volgens brancheorganisatie Bovag hiermee boetes tot 5000 euro.

Van de vakantiegangers die wel sneeuwkettingen meenemen, weet 21 procent niet of het wel de juiste maat is, blijkt uit onderzoek dat Bovag liet uitvoeren onder 1002 wintersporters die met de auto op vakantie gaan.

Volgens de recentste cijfers van CBS gaan er 860.000 mensen op wintersport, zo’n 84 procent gaat met de auto. Dat betekent dat ruim 103.000 Nederlandse wintersporters zonder sneeuwkettingen afreizen.

Sneeuwkettingen in veel landen verplicht

Iets minder dan de helft van de ondervraagden zegt volledig voorbereid op pad te gaan. In gebieden waar dat met een (blauw) bord staat aangegeven, is het verplicht om sneeuwkettingen te monteren. Overtreding leidt in Oostenrijk tot een boete van maximaal 5.000 euro. Die boete geldt ook bij het in gevaar brengen van overig verkeer door gebruik van zomerbanden.

De brancheorganisatie adviseert wintersporters de banden te controleren op voldoende profiel. Daarnaast moet gecontroleerd worden of de sneeuwkettingen passen en is het geen overbodige luxe om te oefenen met het monteren van de kettingen. De komende weken gaan veel Nederlanders tijdens de voorjaarsvakantie op wintersport, te beginnen vanaf 16 februari in de regio Noord.

Tags:

Volgens onderzoek is het volume van gletsjers veel kleiner dan eerder aangenomen. Door klimaatverandering smelt het ijs enorm snel. Lees meer

Verliefde stelletjes kunnen deze Valentijnsdag hun hart ophalen. Valentijn doet namelijk heerlijk zonnig en zacht weer cadeau. Lees meer