Nog zeker twee dagen veel wind in Pyeongchang

Morgen en woensdag zal het rondom Pyeongchang opnieuw lastig worden om de skinummers door te laten gaan. Op beide dagen waait het in de bergen hard en is er kans op zware windstoten. Vanaf donderdag wordt een uitloper van een hogedrukgebied meer bepalend voor het weer en is er enige tijd minder wind. De harde wind kan volgende week wel weer terugkeren.

Over de Koreaanse bergen waait het in de winter vrij vaak hard uit het westen tot noordwesten. Koude lucht stoomt vanaf Oost-Rusland uit over de Grote Oceaan en daardoor ontwikkelen ten oosten van Rusland aan de lopende band stormdepressies. Boven Oost-China en de Oost-Chinese Zee is de luchtdruk meestal juist vrij hoog. Tussen deze twee druksystemen ontstaat een zeer krachtige stroming en dit leidt tot veel wind in Korea. Zeker over de bergtoppen kan deze wind soms flink uithalen.

Overdag meer wind dan in de vroege ochtend en avond

Dit was afgelopen twee dagen het geval en is ook de komende twee dagen nog zo. Daarbij geldt vrijwel altijd dat de wind gedurende de dag toeneemt en in de loop van de avond weer wat afneemt. Hierdoor zijn er vooral in de vroege ochtend (tot circa 9:00 uur lokale tijd) of juist in de late avond (bij eventueel kunstlicht) wellicht mogelijkheden om skinummers toch door te laten gaan.

Juist in de bergen in het noordoosten van Zuid-Korea zijn vaak de zwaarste windstoten. Deze kaart is voor woensdagmiddag (12:00 uur lokale tijd)

Vanaf donderdag komt een hogedrukgebied min of meer boven het Koreaans Schiereiland te liggen en waait het veel minder hard. Mogelijk houdt het windluwe weer een flinke periode aan, maar het kan ook dat de luchtdrukverdeling begin volgende week weer wordt zoals vandaag en de wind opnieuw toeneemt.

Overigens is het weerbeeld op winderige dagen en windluwe dagen verder identiek: droog en zonnig.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Morgen en woensdag zal het rondom Pyeongchang opnieuw lastig worden om de skinummers door te laten gaan. Op beide dagen […] Lees meer

Morgen en woensdag zal het rondom Pyeongchang opnieuw lastig worden om de skinummers door te laten gaan. Op beide dagen […] Lees meer