Vleugje lente komende week

Komende week beleven we een aantal voorjaarsachtige dagen. Van maandag tot en met woensdag schijnt de zon uitbundig en stijgt de temperatuur flink. Woensdag lijkt het wel een vroege lentedag met maxima van 7-10 graden in het noorden, 10-12 in het midden en 12 tot lokaal 15 graden in het zuiden. Ook daarna blijft het zacht en zit een terugkeer van de winter er niet in.

De laatste sneeuwzone van dit weekend verlaat eind van de ochtend het noordwesten van het land en daarmee komt deze winterperiode ten einde. Tot en met de nacht naar woensdag zal het ’s nachts op grote schaal nog wel enkele graden vriezen. Doordat boven ons land heldere en droge lucht aanwezig is kunnen grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht ontstaan. Woensdag kan het ‘s middags 12-15 graden warmer zijn dan in de vroege ochtend! Dergelijke temperatuurschommelingen zijn kenmerkend voor vroeg voorjaarsweer.

Droog met veel zonneschijn

Morgen schijnt de zon op de meeste plaatsen uitbundig. In het noorden kan het maandagochtend nog wat tegenvallen door de aanwezigheid van lage bewolking, maar naar verwachting breekt in de middag ook daar de zon door. Bij een vrij stevige oostenwind stijgt de temperatuur naar 4 graden in het noorden, 6 in het midden en 8 in het zuiden. Na een koude periode is de temperatuur daarmee weer terug op een normaal niveau.

Dinsdag neemt de wind af en stroomt iets zachtere lucht het land binnen. Hierdoor wordt het dan overal een graad warmer dan maandag. Door de afname van de wind kan het in de zon al echt genieten zijn.

Woensdag mogelijk 15 graden op terras in Maastricht

Woensdag voert een zwakke zuidenwind zeer zachte lucht aan. De zon schijnt uitbundig en daarbij warmt het op naar maximaal 7-10 graden in het noorden, 10-12 in het midden en 12 tot 14 graden in het zuiden. Zuid-Limburg maakt zelfs kans om de 15 graden te behalen. Bij dergelijke temperaturen kan in de zon en uit de wind de jas uit. Kortom: een vleugje lente! Normaal is het half februari ’s middags krap 6 graden.

Vanaf donderdag moet de zon bewolking naast zich dulden en er is kans op wat regen. Met maxima van 8-11 graden blijft het warm voor de tijd van het jaar. Donderdag is het vooral in het zuiden nog iets warmer. Door de komst van bewolking verdwijnt de nachtvorst en komen de minima uit op 3-5 graden.

Vanavond en vannacht nog kans op gladheid door smeltwater en sneeuwresten

De sneeuwval is voorbij en de dooi heeft vanmiddag hard toegeslagen. Toch kan het vanavond en vannacht verraderlijk glad worden. Smeltwater en sneeuwresten kunnen bevriezen. Vooral op- en afritten van snelwegen, wegen onder viaducten en lokale wegen zijn gevoelig voor smeltwater. Ook stoepen met sneeuwresten kunnen spekglad worden. Daar waar het alleen geregend heeft kunnen natte wegen bevriezen.

Vanochtend om 9 uur lag in Noord-Holland, de noordelijke helft van Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland op grote schaal 4-8 cm sneeuw met lokale uitschieters naar 10-12 cm. In aangrenzende gebieden was een sneeuwdek van enkele centimeters aanwezig. In Groningen, het oosten van Friesland en het noorden van Drenthe bleef het (vrijwel) droog en in het zuiden viel afgelopen nacht regen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De zon zal ons morgen op Valentijnsdag aangenaam verwarmen. In de vroege ochtend is het nog erg koud met gevoelstemperaturen …
Lees meer...

 

Vanuit het zuidoosten trekken sneeuwbuien over het land. Op veel plaatsen is het glad door sneeuw of bevriezing van natte …
Lees meer...