Ganzentrek vertraagd door warm weer

De ganzen uit Scandinavië en Siberië komen dit jaar later naar Nederland door het warme weer. Dat meldt de Vogelbescherming. Normaliter zouden ze hier al twee tot drie weken zijn, maar de trek is later op gang gekomen en er komen nog steeds ganzen binnen. Ook blijven sommigen hangen ten noorden van Nederland. Lepelaars zijn ook gevoelig voor warmte.

Veel van hen vonden het door het zachte weer niet nodig om aan de gevaarlijke tocht naar West-Afrika te beginnen en zijn in Nederland gebleven. Niet alle vogels laten zich leiden door de warmte. De meesten gaan af op de lengte van de dagen en de windrichting. Bij veel wind en regen kan het zijn dat ze wachten totdat de weersomstandigheden beter zijn.

Barmsijs

Opvallend is de invasie barmsijzen dit jaar. Normaliter komen die alleen ons land binnen als het elders heel koud wordt. De reden dat ze er nu zijn, is dan ook een beetje een raadsel. De Vogelbescherming denkt dat het door een voedseltekort komt.

De piek van de vogeltrek is nu zo’n beetje voorbij. Vanaf februari komen de vogels weer terug, met in april het piekmoment.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
13 november 2018

Koud novemberweer op komst

Na het weekend daalt de temperatuur naar 3-7 graden en is het even koud als op een gemiddelde winterdag. Tijdens heldere nachten gaat het licht vriezen. Lees meer

De brandweer in Californië heeft door de wind de grootste moeite om de branden in de Amerikaanse staat onder controle te krijgen. Lees meer