Orkaan Leslie koerst naar Madeira

Orkaan Leslie ligt op dit moment ten zuidwesten van de Azoren en trekt de komende 24 uur over het zeegebied tussen de Azoren en de Canarische Eilanden. Leslie is nu een orkaan van de 1e categorie met een windsnelheid van 145 km/uur en windstoten van maar liefst 185 km/uur. Zaterdag krijgt Madeira te maken met Leslie. Volgens de huidige verwachting trekt de kern van Leslie op iets meer dan 100 km ten noorden langs het eiland. Leslie is dan iets minder krachtig, maar nog wel een orkaan met een windsnelheid van 120 km/uur en windstoten tot 148 km/uur.

De Portugese overheid waarschuwt voor zeer hoge golven van 10-12 meter, zware onweersbuien en windstoten van 90 km/uur. Hiermee passeert het sterkste windveld ten noorden van het eiland. Mocht Leslie toch een iets oostelijkere koers volgen dan krijgt Madeira de volle laag. Aan de bergtoppen zal de wind sowieso kunnen pieken naar meer dan 120 km/uur.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag wordt de koers van Leslie veel onzekerder. Er zijn modellen die Leslie naar het zuiden van Portugal en naar Gibraltar laten trekken, maar andere berekeningen laten Leslie naar het zuiden afbuigen naar de Canarische Eilanden. De kans is in ieder geval groot dat Leslie haar orkaankracht verliest en verder gaat als tropische storm. Daarbij kunnen nog steeds zware buien voorkomen. Aan het eind van het weekend verdwijnen de stormwinden en is Leslie voorbij.

Een lang leven

Leslie is al opmerkelijk lang actief, sinds 22 september. Op 3 oktober bereikte de storm al even de status van orkaan. Daarna zwakte het af totdat de storm op 9 oktober weer een van orkaankracht werd.

Foto: AFP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

En weer beleeft een deel van het land een zeldzame zomerse oktoberdag. Dit resulteert zelfs in een warmterecord voor 12 oktober. Lees meer

Door een aardverschuiving in het oosten van Oeganda zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen. Mogelijk loopt het dodental nog veel verder op. Lees meer