Enorme vernietiging aan kust VS door orkaan

Orkaan Michael heeft “onvoorstelbare vernietigingen” aangericht langs de noordwestkust van de Amerikaanse staat Florida. Met die woorden omschreef gouverneur Rick Perry vrijdag de schade. “Zo veel levens zijn voor altijd veranderd”, zei hij. “Zo veel families hebben alles verloren.”

Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen door het natuurgeweld: vier in Florida, een in Georgia en een in North Carolina. Een van de slachtoffers is een meisje van elf jaar. Honderdduizenden inwoners van het gebied hadden opdracht gekregen te evacueren. Niet iedereen gaf daar gehoor aan.

In de zwaarst getroffen plaatsen zijn veel huizen met de grond gelijkgemaakt en liggen de straten vol omgewaaide bomen. Miljoenen mensen zitten zonder stroom. Het hoofd van rampenbestrijdingsdienst FEMA omschreef de situatie in het plaatsje Mexico Beach als “ground zero”.

Naar Europa

De orkaan was er een van categorie vier, op een schaal van vijf. Michael is flink in kracht afgenomen en is verzwakt tot een tropische storm. De ex-orkaan trekt nu in een sneltreinvaart over de Atlantische Oceaan naar Europa. Waarschijnlijk komt de storm maandag bij Groot-Brittannië aan. Van een orkaan is dan absoluut geen sprake meer.

Foto: EPA

Tags:

Door een aardverschuiving in het oosten van Oeganda zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen. Mogelijk loopt het dodental nog veel verder op. Lees meer

11 oktober 2018

Titli eist levens in India

Nog meer extreem weer. Ook India is getroffen door een orkaan. Cycloon Titli heeft slachtoffers gemaakt en een ravage aangericht. Lees meer