Stormachtig met zware windstoten morgen

Morgen lijkt het wel herfst met wind en regen. Er staat een vrij krachtige tot harde wind en ’s middags is er kans op (zware) windstoten van 70-80 km/uur. Op de Wadden wordt de wind stormachtig en kan de wind pieken tot 90 km/uur. Met 9-11 graden is het veel zachter dan normaal. Tot wateroverlast aan de kust komt het niet. Het waait morgen iets minder hard en het water staat minder hoog.

Zondagochtend zijn er perioden met regen. Het is onstuimig met een matige en later vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Aan de kust waait het hard. In de middag trekken buien over het land en zijn er tussendoor ook droge perioden. Met 9 tot 11 graden is het erg zacht voor de tijd van het jaar. Normaal is het 5-6 graden.

De wind trekt ’s middags nog iets aan en in grote delen van het land komen (zware) windstoten voor van 70-75 km/uur. In de noordelijke provincies, rond het IJsselmeer en in het westen van het land wordt de wind tijdelijk krachtig (6 Bft.). De wind kan daarbij pieken naar 80 km/uur. Aan de kust waait het hard en op de Wadden wordt de wind stormachtig. In het noordelijk kustgebied is later in de middag en in de eerste helft van de avond kans op zware windstoten van 80-90 km/uur.

Minder hoge waterstanden

Met windstoten van 80-90 km/uur is het minder onstuimig dan afgelopen dinsdag. Toen werden op Vlieland windstoten gemeten van 103 km/uur. Tijdelijk bereikte de wind stormkracht (9 Bft.), maar zondag blijft het waarschijnlijk bij een stormachtige 8 Bft. De stormachtige condities samen met het springtij zorgden er dinsdag voor dat het water aan de kust hoog werd opgestuwd. Aangezien het zondag geen springtij is en het niet stormt, zijn de waterstanden lager dan afgelopen dinsdag.

Foto: ANP

Tags:

In Oostenrijk valt de komende dagen veel sneeuw. In sommige regio's komt weer een sneeuwdump. Hoog in de bergen waait het hard en gaat het tijdelijk spoken. Lees meer

Voor liefhebbers van winterweer gloort er een lichtpuntje aan de horizon. Het lijkt eindelijk koud te worden! Kunnen de schaatsen uit het vet? Lees meer