Kans op kouder weer neemt toe

Voor liefhebbers van winterweer gloort er een lichtpuntje aan de horizon. Na een zacht en vrij somber eerste deel van de winter is eind januari kans op beduidend kouder weer. Daarbij vriest het ’s nachts en komt de temperatuur overdag onder normaal uit. De kans op ijsdagen is voorlopig klein, maar neemt richting het eind van de maand iets toe.

Komende week is het nog zacht met maxima van een graad of 8. Normaal is het halverwege januari 5 à 6 graden. Deze zondag lijkt het zelfs eerder herfst dan winter. Het is onstuimig met een harde tot stormachtige wind aan de kust en in het hele land flink wat buien. Ook de temperatuur doet met 9-11 graden niet aan de winter denken.

Kentering in zicht

Vanaf vrijdag lijkt er langzaam verandering te komen in het zachte weerbeeld. De kans dat het duidelijk kouder wordt dan normaal neemt toe naar 50%. Daarbij is sprake van nachtvorst en komt de temperatuur overdag waarschijnlijk een paar graden boven nul uit.

Er lijkt een periode van vuil winterweer aan te breken met dagelijks kans op natte sneeuw en gladheid door bevriezing in de nachten. Ook staat er vrij veel wind, waardoor de gevoelstemperatuur ver onder nul uitkomt.

IJskoud winterweer met schaatspret is voorlopig klein. De kans dat het zowel overdag als ’s nachts blijft vriezen stijgt richting het eind van de maand naar 20%.

Weinig winter

Tot nu toe was in deze meteorologische winter, die op 1 december begon, nauwelijks sprake van winterweer. Zo vroor het in De Bilt slechts 9 keer, waar het normaal al op 17 dagen hoort te vriezen. Van matige vorst, met temperaturen van -5,1 graden of lager, was op het hoofdstation zelfs nog geen sprake. Slechts één keer deelde de winter een klein prikje uit. In de nacht van 15 op 16 december viel namelijk in een groot deel van het land een paar centimeter sneeuw.

Foto: ANP

Tags:

Dit weekend lijkt het wel herfst. Zondag is het erg onstuimig met buien en veel wind. Daarbij is kans op zware windstoten. Lees meer

De vele sneeuw zorgt voor problemen in Duitsland. Het leger is ingezet om te helpen en de scholen zijn dicht. Komt er nog een eind aan de sneeuwval? Lees meer