Vanaf vanavond sneeuw en morgen storm

De avondspits krijgt te maken met flinke regenval. De meeste regen valt in het zuidwesten, het zuiden en de Randstad. Met ruim 30 mm is bijna de halve maandsom mogelijk. Later vanavond en vannacht gaat de regen over in sneeuw. In het binnenland blijft de sneeuw liggen en kan een sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan. Op de Veluwe, de Sallandse Heuvelrug, de Limburgse heuvels en ook in Twente en de Achterhoek zijn hoeveelheden van 5-10 cm mogelijk! Morgen houdt de winterse neerslag aan en komt het ’s middags langs de kust tot storm met zeer zware windstoten van 100-115 km/uur. 

Kaart Nederland

Komende nacht kan per uur een paar centimeter sneeuw vallen. Lokaal 5-10 cm!

Vrijdagochtend kun je in het binnenland op veel plaatsen ontwaken in een witte wereld. In de kustgebieden zal dit slechts lokaal zijn. Tijdens de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend kunnen intensieve sneeuwbuien het landschap en de wegen in de kustprovincies lokaal tijdelijk wit kleuren, maar tussen de buien door dooit het 2-4 graden.

Later vrijdagochtend dooit het ook in het binnenland flink. Sneeuwpret is dan ook weggelegd voor het begin van de ochtend. Een enkele (natte) sneeuwbui blijft de hele ochtend mogelijk. In de middag trekt vanuit het westen een neerslaggebied over het land, waarbij hoofdzakelijk regen en natte sneeuw valt. Op de hoger gelegen gebieden in het binnenland kan echter opnieuw “droge” sneeuw vallen.

Storm aan zee en ijskoud vrijdagmiddag

Het gaat daarbij vrijdagmiddag hard waaien uit het westen tot noordwesten. Aan zee kan het stormen, windkracht 9. De kustgebieden krijgen te maken met stormvloed, doordat het springtij is en de noordwestenwind veel water opstuwt naar onze kust. Het wordt maximaal 3 graden in de Limburgse heuvels en 7 graden langs de westkust. Door de harde wind ligt de gevoelstemperatuur in het hele land tussen -2 en -7 graden.

Sneeuwbuien in weekend

Tijdens het weekend neemt de wind af en wordt het kouder. De maxima dalen naar 4 graden in het westen en 2 in het oosten. De buien houden aan en doordat de lucht steeds kouder wordt valt hoofdzakelijk sneeuw. Hierdoor kan het regelmatig wit en glad worden. In de kustprovincies blijft de sneeuw niet altijd liggen of dooit het als het droog wordt snel weer weg. In het binnenland kan het vooral ’s nachts langdurig wit en glad worden. Doordat het om buien gaat kan de situatie van plaats tot plaats sterk verschillen. Bij de buien moet komende dagen vooral in de kustprovincies ook rekening gehouden worden met onweer!

Volgende week natuurijs

Vanaf maandag wordt het volop winter. In het binnenland komt de temperatuur overdag niet of nauwelijks boven nul en koelt het ’s nachts op grote schaal af naar waarden rond -5 graden. In de zuidoostelijke delen van het land is goede kans op strenge vorst met minima beneden -10 graden. Het weerbeeld is overwegend droog met een mix van wolken en zon. De kans is vrij groot dat het winterweer in ieder geval tot in het volgende weekend aanhoudt en daarmee wordt schaatsen op natuurijs op ondiep water mogelijk.


Wat een hondenweer! Blijf lekker binnen en winkel bij C&A vanuit je luie stoel, nu nog voordeliger dankzij onze kortingscode!

Foto: Jannes Wiersema (archief)

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Donderdagavond 12 januari en in de nacht van donderdag op vrijdag viel veel sneeuw in het zuiden en oosten van […] Lees meer

Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag gaat het op grote schaal sneeuwen. In de middag breidt een actieve neerslagzone […] Lees meer