Rustig en vrij warm weer tijdens verkiezingsdag

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen aanstaande woensdag is het waarschijnlijk droog en schijnt regelmatig de zon. Met 10 tot 15 graden is het zacht voor half maart. Er staat maar weinig wind, waardoor het voor het gevoel wat warmer is. Uit onderzoek blijkt dat de verkiezingsopkomst bij droog, zonnig en warm weer iets hoger ligt dan op koudere, bewolkte of regenachtige verkiezingsdagen.

Woensdag kunnen we waarschijnlijk droog naar de stembus. In de ochtend kan het bewolkt of wat mistig zijn, maar in de middag wordt het op de meeste plaatsen vrij zonnig. Alleen in het zuidoosten kan de bewolking wat langer blijven hangen.

De temperaturen zijn aangenaam voor de tijd van het jaar met 10 graden op de Wadden, 13 à 14 in het midden van het land en 15 in het zuiden. Omdat er niet al teveel wind staat voelt het zachter aan. Normaal gesproken ligt de temperatuur half maart tussen 8 graden in het noorden en 11 in het zuiden. Aan het weer zal het dus niet liggen.

Bij mooi weer iets meer mensen naar de stembus

Uit onderzoek van Weeronline blijkt dat de opkomst bij verkiezingen een klein beetje wordt beïnvloed door het weer. Alle verkiezingsdagen sinds het begin van de jaren 70 zijn onderzocht. Bij zonnig en bij droog weer was de gemiddelde opkomst bijna 82%. Op bewolkte verkiezingsdagen en op regenachtige verkiezingsdagen was de opkomst met circa 79% een fractie lager. Ook de temperatuur speelt een kleine rol. Op dagen waarbij de middagtemperatuur boven 20 graden lag, was de gemiddelde opkomst ruim 81%. Op dagen waarbij het kouder was dan 20 graden, was de opkomst amper 80%.

Bij de vorige verkiezingen op 12 september 2012 was de opkomst met amper 75% laag. Toch was het geen slecht weer, de zon scheen van tijd tot tijd en vooral in het westen kwamen een paar buien voor, maar de meeste regen viel pas in de avond. Het werd 15-18 graden. De koudste verkiezingsdag sinds begin jaren 70 was 29 november 1972. Er viel wat regen, het werd niet warmer dan een graad of 7 en het waaide hard. Soms scheen ook even de zon. Met 83,5% was de opkomst deze dag toch hoog. 25 mei 1977 was de warmste verkiezingsdag. Het was zonnig, droog en bij weinig wind werd het op sommige plaatsen zomers warm met 25 graden. Met 88% was de opkomst zeer hoog!

Komende week lenteweer

Niet alleen woensdag is het mooi weer. De hele week verloopt lenteachtig en waarschijnlijk blijft het tot vrijdag droog. In de ochtend komen soms enkele mistbanken voor, maar verder is de zon regelmatig te zien. Bij een zwakke tot matige westenwind wordt het 10-12 graden in het noorden, 13-15 in het midden en een graad of 16 op sommige plaatsen in de zuidelijke helft van het land. Op de Wadden en soms ook langs de westkust is het wat frisser door wind vanaf het koude Noordzeewater.

Donderdag wordt de warmste dag van de week. De zon schijnt van tijd tot tijd en de temperatuur stijgt naar 13-16 graden in de kustprovincies en dieper landinwaarts kan het zelfs 17 of 18 graden worden. In het zuidoosten stijgt de temperatuur zelfs richting 20 graden!

Vanaf vrijdag wordt het geleidelijk minder zacht. Ook komt er meer bewolking en neemt de kans op regen toe.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

We mogen nog twee dagen genieten van aangenaam lenteweer. Vandaag start op sommige plekken bewolkt, maar vanmiddag is het lekker …
Lees meer...

 
10 maart 2017

Lente barst los!

Komende dagen barst de lente los! Vanaf zondag gaat de zon flink schijnen en stijgt de temperatuur op sommige plaatsen …
Lees meer...