Droogte in Oost-Nederland loopt op

droogte

De grondwaterstand in delen van Oost-Nederland is nog lager dan in 2018. De natuur in kwetsbare gebieden als de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek loopt door de droogte grote schade op. De situatie verbetert pas als het langdurig en veel gaat regenen in de droogste gebieden van Nederland, aldus het KNMI en waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO Delta).

Volgens het KNMI is er deze zomer juist in gebieden die helemaal afhankelijk zijn van regenwater weinig neerslag gevallen. Het gaat dan om de hoge zandgronden in Twente, de Achterhoek, het zuiden van Brabant, Limburg en Zeeland. In die streken kan geen water uit een rivier worden aangevoerd om de grondwaterstand op peil te houden.

droogte

Het neerslagtekort in de droge gebieden is net zo hoog als in 2018. Veel beken en riviertjes staan droog. Sommige schappen verwachten dat het neerslagtekort in het najaar verder oploopt.

In gebieden die wel water uit rivieren of meren kunnen tappen, heeft het juist relatief veel geregend. Hier zijn deze zomer vrijwel geen problemen met droogte of verzilting geweest, aldus het KNMI. Overigens was de zomer van 2019 wel veel droger dan gemiddeld.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: ANP

Tags:
Foto van eekhoorn gaat viral

Dick van Duijn is visboer in Noordwijk en zeer verdienstelijk fotograaf. En sinds deze week gaat zijn foto van een eekhoorn volstrekt viral. Lees meer

bidden om regen

Duizenden Indonesiërs bidden voor regen voor de eilanden Sumatra en Borneo. Beide eilanden zijn getroffen door flinke bosbranden. Lees meer