Advies aan miljoen mensen om biezen te pakken

Aan de oostkust van de Verenigde Staten is meer dan een miljoen mensen geadviseerd te vertrekken vanwege de naderende orkaan Florence. De krachtige orkaan wordt donderdag aan land verwacht in North en South Carolina. Daar is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Dit geldt ook voor Virginia en Maryland.

Henry McMaster, gouverneur van South Carolina, schat dat een miljoen inwoners langs de kust hun heil hoger op moeten zoeken in zijn staat. In North Carolina gaat het vooralsnog om 50.000 evacués die op de langgerekte eilanden wonen voor de kust. Naar verwachting moeten op deze Outer Banks meer eilandbewoners hun huis verlaten. Grote golven klappen daar al neer op de wegen die achter de duinen liggen.

Kracht van Florence neemt verder toe

Florence bevindt zich momenteel zo’n 1700 kilometer ten oosten van Cape Fear, North Carolina. De orkaan trekt met 20 kilometer per uur naar het westen tot noordwesten. Op dit moment is Florence een orkaan van de op één na hoogste categorie met windsnelheden van 220 km/u en windstoten van 270 km/u. Naar verwachting neemt Florence de komende 36 uur zelfs nog iets in kracht toe en kan een orkaan van de vijfde categorie worden. Het sterkste windveld van Florence bedraagt naar verwachting 240 km/u en windstoten tot 300 km/u.

De orkaan raast woensdag over de Atlantische Oceaan tussen Bermuda en de Bahama’s. Donderdag bereikt Florence de Amerikaanse kust. Dat North Carolina wordt getroffen door een (zeer) zware storm is met 90% vrijwel zeker. Ook de kans op orkaanwinden is met 70% erg groot. Behalve North Carolina zullen ook Virginia en South Carolina te maken krijgen met Florence.

Vlak voor de Amerikaanse oostkust zal Florence minder snel verplaatsen. Naast verwoestende windsnelheden krijgen grote gebieden van North Carolina en Virginia te maken met langdurige zeer zware regenval. In een gebied dat bijna drie keer zo groot is als Nederland, zal meer dan 250 mm regen vallen. Regionaal kan 500 tot 600 mm regen vallen en daarmee zijn levensbedreigende overstromingen bijna onvermijdelijk.

Foto: AFP

Tags:

Isaac trekt donderdag over de Bovenwindse Eilanden, maar de kans dat Sint Maarten wordt getroffen is klein. Sint Eustatius maakt een iets grotere kans. Lees meer

Orkaan Isaac is op weg naar het Caribisch gebied. Donderdag en vrijdag is kans op extreem weer op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Lees meer