Stormschade enkele miljoenen

De zware storm die zondag huishield in vooral Noord-Brabant en Zeeland heeft naar schatting voor ”enkele miljoenen” schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars gezegd. ”De storm was vrij lokaal en duurde relatief kort.”

Toch vielen er bomen op auto’s, waren daken ingestort en was er wateroverlast. Bij Interpolis kwamen maandag in totaal 1500 meldingen binnen van schade aan woonhuizen. Hoe hoog het schadebedrag is, kan Interpolis nog niet zeggen.

Zo’n 200 agrarische bedrijven, waaronder 50 glas- en tuinbouwbedrijven, liepen schade op. Ook andere bedrijfspanden bleven niet ongeschonden. De meeste schades ontstonden door omgewaaide bomen en schuttingen en rondvliegende dakpannen. Maar ook zonnepanelen en dakplaten zijn losgeraakt door de harde wind.

Interpolis raadt aan losliggend puin, zoals losgekomen dakpannen en afgebroken takken, zo veel mogelijk op te ruimen en het dak te inspecteren op losliggende pannen. Maar “maak wel even een foto van een schadesituatie, zodat je altijd aan je verzekeraar kunt laten zien hoe een schade is ontstaan”, adviseert Interpolis.

Code oranje

Vanwege harde wind en harde windstoten gold zondagmiddag voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg code oranje. Uit voorzorg werden winkelcentra ontruimd en werd de halve marathon in Den Haag afgelast. Op Eindhoven Airport bleven vliegtuigen aan de grond.

Windstoten van 100-120 km/uur

Het kwam gisteren tot zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. Zelfs in Ell (Midden-Limburg) werd een windstoot van 120 km/uur waargenomen. Nog nooit waaide het zo hard op dit meetpunt, dat sinds 1999 de windsnelheid meet.

Maximale windstoten op 10 maart in de zuidelijke helft van Nederland.

In het noordwesten van het land ging het in de avond pas hard waaien en vooral in Noord-Holland en op de Wadden traden toen enkele zware windstoten op.

Deze boom in het Westerpark is afgelopen avond of nacht gesneuveld.

Foto: ANP

Tags:

Tijdens de drukke dinsdagavondspits moet het verkeer rekening houden met extra vertraging als gevolg van regen en windstoten. Lees meer

Groot-Brittannië staat een flinke storm te wachten. Vooral dinsdag kan het flink tekeer gaan met lokaal zeer zware windstoten tot 140 km/uur! Lees meer