Waterschappen sluiten stuwen en dijken

Stormachtige wind en hoogwater op zee en in de grote rivieren maken maatregelen om overstromingen te voorkomen dinsdag nog steeds noodzakelijk. Zo hebben de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s dinsdag de dijkdoorgangen bij Delfzijl (Groningen) weer gesloten. Voor dinsdagmiddag wordt weer hoogwater op zee verwacht. Maandag waren de coupures ook al geruime tijd gesloten.

Door het sluiten van de dijkdoorgangen is de haven van Delfzijl tijdelijk niet bereikbaar, terwijl de wegen daar ook afgesloten zijn. Ook de waterstand in het IJsselmeer is verhoogd. Omdat het zeker tot woensdagmiddag zeer hard blijft waaien en de IJssel ook veel water afvoert, zijn de sluizen bij het Ketelmeer en het Zwarte Meer gesloten.

De waterstand in de grote rivieren is aan het dalen. Het waterpeil in de Maas gaat als gevolg van storm Ciara juist weer omhoog. De waterschappen sluiten de stuwen in de regenrivier uit voorzorg. Rijkswaterstaat verwacht voor dinsdag en woensdag een “aanzienlijk verhoogde” waterstand in de Getijdenmaas in de omgeving van het Brabantse Lith.

Komend weekend wordt het opnieuw stormachtig en daardoor blijft de waterstand in de grote rivieren hoog de komende tijd.

Foto: ANP

Tags:
weer lente fietsers tussen de bloesem in de Betuwe met korte mouwen en broek

Voor je het weet is het alweer lente! Maar hoe aangenaam is het deze lente? Lees hier wat het weer wordt in de lente van 2020. Lees meer

Storm Ciara heeft volgens een eerste schatting voor 150 miljoen euro schade aangericht. Verzekeraars kregen veel meldingen van schade aan huizen en auto's. Lees meer