Droog weer op Valentijnsdag

In deze onstuimige week met dagelijks (winterse) buien, is vrijdag een lichtpuntje. Het blijft droog en de zon schijnt zo nu en dan. Met 7-8 graden in het noorden en lokaal 10 in het zuiden is het net geen lente op de dag der liefde.

Net als voorgaande jaren schijnt de zon op Valentijnsdag. Het wordt echter niet zo zonnig als de afgelopen drie jaar, want zowel in 2019, 2018 en in 2017 scheen de zon 7 tot de maximale 9 uur. Dit jaar is er een mix van zon en stapelwolken, maar het blijft wel droog.

Prima weer voor een lekkere wandeling

De temperatuur stijgt komende vrijdag naar 7-8 graden in het noorden en noordoosten en naar 10 in het zuidwesten. Er staat duidelijk minder wind dan voorgaande dagen en uit de wind en als de zon even schijnt is het heerlijk toeven. Het is dan ook prima weer voor een romantische wandeling.

Weekend weer nat en onstuimig

Het droge en vrij rustige weer houdt helaas niet aan in het weekend. Wolken en regen bepalen het weerbeeld en ook de wind is weer duidelijk aanwezig. Het wordt wel een stuk zachter met zaterdag en zondag temperaturen van 11 tot maar liefst 14 graden. Gebruikelijk is het halverwege februari een graad of 6.

Van ijskoud tot zeer zacht op Valentijnsdag

Vorig jaar verliep Valentijnsdag zonnig en zeer zacht. De temperatuur steeg naar 8 graden op de Wadden en naar 14, lokaal 15 in het zuiden. In Maastricht werd het 15,4 graden. In De Bilt werd het met 12,1 graden de op drie na warmste 14e februari sinds 1901. In 2018 scheen de zon ook volop, maar de temperaturen waren een stuk normaler voor de tijd van het jaar. Het werd 4 tot 6 graden. In 2017 was het zonovergoten en werd het 5-12 graden.

Voor de allerkoudste Valentijnsdag moeten we helemaal terug naar 1929. In De Bilt werd het die dag niet warmer dan -10,1 graden. In de nacht koelde het af naar -18,7 graden. De warmste Valentijnsdag was in 1998. Het werd toen in De Bilt 15,2 graden.

De verwachting voor de komende dagen lees je in het weerbericht.

Tags:

Nederland krijgt mogelijk te maken met de derde storm in een week. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag gaat het flink waaien met kans op storm. Lees meer

Tweede officiële storm van 2020

Twee dagen na storm Ciara stormt het al weer op de Wadden en bij IJmuiden. De tweede officiële storm van 2020 is daarmee een feit. Lees hier meer. Lees meer