IJsmassa Groenland smelt sneller dan gedacht

IJsmassa Groenland smelt sneller dan gedacht

De ijsmassa van Groenland smelt nog veel sneller dan tot nog toe werd aangenomen. Het tempo waarin het ijs er verdwijnt, komt overeen met het ernstigste opwarmingsscenario van het internationale klimaatpanel IPCC. Het grote smelten verloopt inmiddels zeven keer zo snel als in de jaren 90, becijfert een team van 89 wetenschappers van 50 internationale organisaties.

Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht werkten mee aan “het meest complete beeld van het ijsverlies van Groenland tot nu toe”. Ze combineerden 26 afzonderlijke onderzoeken naar de omvang van de ijskap, waaronder de gegevens van elf satellietmissies. Die leveren “onweerlegbaar bewijs”, zeggen de onderzoekers.

3800 miljard ton van IJsmassa Groenland gesmolten

Sinds 1992 heeft Groenland 3800 miljard ton ijs verloren. Die hoeveelheid is goed voor een wereldwijde zeespiegelstijging van 10,6 millimeter. Het hoogtepunt – of dieptepunt – was vooralsnog 2011. In dat jaar smolt 335 miljard ton Groenlands ijs. De cijfers over 2019 zijn nog niet definitief, maar zouden dit kunnen overtreffen, aldus de Universiteit Utrecht.

Schrijf je voor 19 december in voor de Weeronline nieuwsbrief en maak kans op één van de vijf VVV-cadeaukaarten t.w.v. € 100!

Foto: EPA

Tags:
Natte sneeuw op vrijdag die blijft liggen op auto's

De winter deelt deze week een klein speldenprikje uit. In de nacht naar vrijdag is namelijk kans op natte sneeuw! Maar wordt het ook wit? Lees meer

We zitten in de traditionele donkere dagen voor Kerst. Over tien dagen is het pas de kortste dag van het jaar, maar deze week gaat de zon het vroegst onder. Lees meer