Code rood voor zware sneeuwval beëindigd

Net als zondag trok maandag een sneeuwgebied over het land. Hiervoor werd voor vrijwel het hele land CODE ROOD | Weeralarm afgegeven. Op de Hoge Veluwe is het sneeuwdek lokaal aangegroeid tot bijna een halve meter! Om 23:59 uur werd code rood ingetrokken. Vannacht is het landinwaarts meest droog. Wel is kans op een winterse bui met hagel of natte sneeuw vanaf de Noordzee. Ook kan het op veel plekken tot en met de dinsdagochtendspits glad zijn door sneeuwresten en/of bevriezing van natte weggedeelten. Check hier de actuele waarschuwing: www.weeronline.nl/waarschuwing

Lees hieronder ons live-blog terug:

23:59 Code rood is beëindigd. Wel is er nog een waarschuwing (code geel) voor gladheid door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. Dit geldt voor het hele land, behalve voor de Wadden.

23:40 Neerslag in het binnenland neemt nu sterk af. Buien met regen, hagel en natte sneeuw trekken vanaf de Noordzee de kustprovincies binnen.

22:07 Een kaartje met sneeuwdek waarnemingen. Bronnen: eigen metingen, twitter en weerwoord.be.

21:46 Met uitzondering van Limburg zijn de strooiauto’s van Rijkswaterstaat momenteel ongeveer allemaal op de weg. 

20:15 In Hoog-Soeren is het sneeuwdek inmiddels aangedikt tot 38-44 cm. Het sneeuwt nog steeds stevig door dus op naar de halve meter! Wat sfeerplaatjes:

19:45 Waarnemingen weerkaart van 19:40 uur. Ruim 7 graden in Maastricht en ook dooi vlak aan zee. In de rest van het land ligt de temperatuur op veel plekken rond 0 graden en sneeuwt het. Doordat de wind meer van zee gaat waaien wordt het vanavond en vannacht op veel plekken langzaam iets warmer. In het zuidoosten wordt het vanavond eerst weer tijdelijk kouder en gaat neerslag een tijdje over in (natte) sneeuw.

19:32 Een mooie sfeerfoto genomen aan het einde van de middag in onze hoofdstad.

19:01 Twee meteorologen van Weeronline gingen op zoek naar het dikste sneeuwdek van Nederland. Ze hebben een plek gevonden met maar liefst 42 cm sneeuw!

18:16 Veel wind en een mooi sneeuwdekje. Dat heb je nodig om te snowkiten. Dit was eind van de middag in Eemnes.

18:15 Inmiddels ook code rood in het noorden (Friesland, Groningen en Drenthe). Dit betekent in heel Nederland, behalve Limburg en de Wadden, code rood (Weeralarm!).

16:58 We hebben niet alleen veel sneeuw, maar ook veel wind. Zeker in de kustgebieden. In Hoek van Holland en ook aan de westkust van Zeeland is de noordoostenwind momenteel stormachtig, windkracht 8!

16:40 Op de meeste plaatsen valt sneeuw (roze). In het zuidoosten valt regen. Daar waar neerslag als regen valt, maar de temperatuur (van de weg) dicht bij 0 ligt is gevaar voor IJZEL (paars). 

16:01 In vrijwel het hele land valt neerslag als sneeuw. Alleen in het zuidoosten niet; daar valt regen. In Maastricht is de temperatuur zelfs opgelopen naar 4 graden. Over enkele uren kan het daar zelfs 6 graden worden, maar later in de avond en vannacht wordt het er weer kouder en kan ook daar weer enige tijd (natte) sneeuw vallen.

14:45 Zware sneeuwval bereikt Zuid-Holland. Precies voor de avondspits.

14:32 Vanochtend om 9 uur is door de vrijwillige waarnemers van het KNMI het sneeuwdek gemeten. Dit was us nog voor de sneeuwval van vandaag. Zo zie je dat er op de Veluwe nog 20-28 cm sneeuw lag en daar kan 10-15 cm sneeuw bij komen. Dat smelt de komende dagen niet zomaar even weg. De verwachting voor de komende dagen lees je hier: Weerbericht Nederland. 14:27 Sneeuwpret in Noord-Limburg.

14:11 Natuurlijk kan ook gewoon genoten worden van mooie landschappen.

14:00 Bij onze zuiderburen is het ook glibberen op de wegen. In het westen van Vlaanderen is op veel plaatsen 10-15 cm gevallen. Een nieuw intensief neerslaggebied heeft zich vanuit Vlaanderen al uitgebreid over Zeeland en Noord-Brabant en koerst richting de Randstad. 13:42 En op de wegen is het echt oppassen geblazen. Vooral lokale wegen liggen er vaak slecht bij, maar sommige snelwegen ook. Matig je snelheid!

13:40 Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwen voor afknappende takken in natuurgebieden. Bron: ANP.

12:50 Vanaf nu geldt code rood, vanwege de impact die de aanhoudende sneeuwval heeft op het verkeer. Hieronder de provincies waarvoor code rood geldt. In de provincies met code oranje wordt net iets minder sneeuw verwacht in combinatie met een (voorlopig) lager ingeschatte impact. 12:36 Rijkswaterstaat strooit en schuift er op los. Dat zal echter niet voorkomen dat de avondspits problematisch zal verlopen. Hier valt simpelweg niet tegen op te strooien. In Maastricht valt momenteel weer regen. Zuid-Limburg en Midden-Limburg komen geleidelijk in zachtere lucht. Op de grens met de koude lucht is straks kans op IJZEL. 12:31 De problemen op de wegen nemen nu in rap tempo toe in het zuiden. Ook in het midden beginnen de eerste rijstroken op snelwegen wit te kleuren.

12:12 Eindhoven kleurt steeds witter.

Foto: Nora Mooij

11:25 De nieuwste computerberekeningen komen nog altijd met intensieve sneeuwval voor vanmiddag en vanavond. Op grote schaal kan 5-10 cm sneeuw vallen. Lokaal zelfs 15 cm. In een brede strook van Zeeland en Zuid-Holland naar Twente is de kans op dergelijke hoeveelheden het grootst. In een groot deel van de Randstad valt 5-10 cm, maar in de zuidelijke Randstad kan meer dan 10 cm vallen. Tijdens de avondspits en vanavond komen Midden- en Zuid-Limburg tijdelijk in zachte lucht terecht, waardoor daar dan wat regen valt in plaats van sneeuw. In een overgangsgebied tussen de zachte en koude lucht, boven het noordoosten van Brabant, Noord-Limburg, het zuiden van Gelderland en de Achterhoek is naast sneeuw ook kans op IJZEL.

11:00 De sneeuwval zit al iets noordelijker dan eerder verwacht. Niet alleen in het Rivierengebied sneeuw, maar in het midden en oosten dwarrelen al op grote schaal vlokjes naar beneden.

10:50 In Zuidoost-Brabant is het afgelopen uur al weer 2 cm sneeuw gevallen. Aldus weerfotograaf Ben Saanen. 10:40 Rara, waar ligt er sneeuw op de snelweg? Bron: Google Maps File-informatie. De Belgen zijn wel massaal de weg opgegaan. Flinke sneeuwval van Vlaanderen tot over Nederlands Limburg nu. 10:37 Zware sneeuwval in Maastricht nu. In de loop van de middag zal de neerslag daar weer overgaan in regen. Elders koelt het in de neerslag nu flink af. Woensdrecht nu op -0,3 graden. Die sneeuw blijft dus liggen!

9:43 In Limburg valt op steeds meer plaatsen sneeuw. Maastricht meldt nog regen, maar de temperaturen dalen ook daar nu snel richting het vriespunt. Ook in Zeeuws-Vlaanderen is het in een uur tijd afgekoeld van +2 naar 0 graden. De sneeuw zal komende uren intensiveren.

9:30 In het zuiden van Nederland vallen al een tijdje sneeuwvlokken. In Vlaanderen ligt er al een verkeershinderlijke laag sneeuw.

9:00 Er wordt nog altijd hard gewerkt in sommige gebieden door RWS om sneeuwresten op te ruimen en bevriezing van natte wegdelen te bestrijden. De strooiwagens kunnen straks gelijk doorgaan met een preventieve strooiactie voor de sneeuwval. 8:50 Een stevige noordoostenwind veroorzaakt vanmiddag en vanavond gevoelstemperaturen van -4 tot -7 graden. In combinatie met sneeuwval is het heel guur. Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust waait het zelfs hard tot mogelijk stormachtig, windkracht 7-8. In Zuid-Limburg waait het vanmiddag matig uit het zuiden. Dit is de reden dat daar zachte lucht binnendringt, terwijl de temperatuur elders rond het vriespunt ligt.

7:50 Boven een sneeuwdek kan het bij weinig wind en opklaringen flink afkoelen. Als het afgelopen nacht geheel helder was geweest dan zou het op verschillende plaatsen streng hebben gevroren. Sneeuw isoleert de bodem en daardoor kan de bodemwarmte niet de lucht opwarmen. Hieronder de voorlopige minima. Door toename van bewolking ligt de temperatuur momenteel in een groot deel van het land weer rond het vriespunt. In het noordoosten zijn nog opklaringen aanwezig. Het kan daarmee nog kouder worden dan de -6,2, gemeten in Hoogeveen.

De voorlopige minima van deze dag.

7:01 In Hoogeveen vriest het boven een sneeuwdek matig: -5,5 graden en het kan komende uren nog wat kouder worden!

6:27 Een uitgebreide verwachting over de sneeuwval van deze dag lees je hier.

6:14 Zojuist heeft het KNMI code oranje afgegeven in verband met de sneeuwval waar we in de loop van de dag mee te maken krijgen. Juist tijdens de avondspits sneeuwt het in vrijwel het hele land. Er wordt grote hinder verwacht voor het wegverkeer en treinverkeer. Heb je de mogelijkheid om thuis te werken, maak daar dan gebruik van. Moet je toch de weg op hou dan rekening met veel langere reistijden. Pas ook vanochtend al op onderweg naar werk of school. Door sneeuwresten zijn wegen in woonwijken vaak lastig begaanbaar.

 


Code rood mag dan beëindigd zijn, wij blijven binnen en genieten lekker van gratis verzending en korting bij iBOOD dankzij deze speciale coupons!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Met uitzondering van de kustgebieden moet het verkeer tijdens de ochtendspits rekening houden met gladheid. Door sneeuwresten, maar ook door […] Lees meer

Net als gisteren trekt opnieuw een sneeuwgebied over het land. Halverwege de ochtend begint het in het zuiden te sneeuwen […] Lees meer