Sjaal en handschoenen tijdens Sint-Maarten

Wie vanavond langs de deuren gaat met Sint-Maarten doet er goed aan zich warm aan te kleden. Het koelt namelijk snel af en de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt. Vooral in de Kop van Noord-Holland, het noorden van Friesland en Groningen laat de matige tot vrij krachtige noordwester de lampionnetjes heen en weer zwiepen. Het weekend wordt guur afgesloten met veel wind en buien met een winters karakter.

In het zuiden is het vandaag meestal bewolkt en zijn er perioden met regen. Verder naar het noorden laat de zon zich vaker zien en is kans op een felle bui. In de noordelijke provincies is het afwisselend weer met zonnige perioden, wolkenvelden en buien. Daarbij is kans op hagel. De temperatuur bereikt normale waarden voor de tijd van het jaar. De maxima komen namelijk uit op 8 graden in het oosten tot 10 langs de westkust.

Bij het ondergaan van de zon staat er een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. De gevoelstemperatuur ligt tijdens de eerste snoeptochten rond 3 graden. Een warme jas, sjaal en handschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe. Vanwege de wind is het zaak de lampionnen stevig vast te houden. Er is een afwisseling van opklaringen, wolken en er trekken enkele buien over het land.

Aan het begin van de avond neemt de buienkans af en is het vaak droog. De wind zwakt af en in de noordelijke helft komen brede opklaringen voor. De temperatuur daalt snel en komt al gauw uit tussen 2 en 4 graden. De gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt.

Winterse buienglijbaan

Morgen waait het stevig uit het noordwesten en wordt koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land geblazen. Bovendien voert de koude noordwester talrijke buien naar Nederland. Sommige buien hebben een winters karakter met hagel en in de Limburgse heuvels is een vlok natte sneeuw is niet uitgesloten. Ook is er kans op een klap onweer. De buien trekken snel en tussen de buien door klaart het kort op.

Aan de kust waait het (vrij) krachtig tot stormachtig (5-8 Bft.). Daar kunnen zware windstoten van 75-90 km/u voorkomen. In het binnenland is de noordwestenwind matig. De middagtemperatuur ligt tussen 6 graden langs de oostgrens tot 8 in het westen. Tijdens buien is het veel kouder en daalt het kwik tot enkele graden boven het vriespunt. De gevoelstemperatuur ligt dan zelfs rond of iets onder nul. De combinatie van wind, buien en lage temperaturen maakt het voor het gevoel erg guur.

Geleidelijk minder fris

Na het weekend keert de rust terug in het weerbeeld. De buienkans neemt geleidelijk af en ook de wind wordt minder krachtig. Maandag lijkt een prima herfstdag te worden met flink wat zon, enkele buien en stapelwolken. In de ochtend is het nog behoorlijk fris. Bij het krieken van de dag ligt het kwik op sommige plaatsen net onder het vriespunt. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 9.

De dagen daarna heeft bewolking de overhand. Zo nu en dan valt regen en het wordt 10-12 graden. Later in de week lijkt het opnieuw een paar graden kouder te worden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
13 november 2017

Sneeuw in de Ardennen

We hebben een koude zondag achter de rug. Met een noordelijke stroming werd koude lucht vanaf de Noordpool aangevoerd. Daarbij […]

 

Het kalme en vaak nevelige najaarsweer is voorbij. Komend weekend blaast een stevige noordwestenwind geregeld buien naar ons land. De […]