Mooie lentes vaak gevolgd door matige zomers

Veel mensen hebben het gevoel dat een mooie lente vaak wordt gevolgd door een slechte zomer. Afgelopen voorjaar heeft Weeronline onderzocht of er een verband bestaat tussen mooie lentes en slechte zomers. Het gevoel werd hierdoor bevestigd. Na een mooie lente kwam het meestal tot een matige/normale (60% kans)  en soms tot een slechte (30% kans) zomer. Maar een mooie zomer is echter nooit uitgesloten!

De afgelopen meteorologische lente (1 maart t/m 31 mei) had in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 10,7 graden. Daarmee kwam deze lente in de categorie ‘zeer warm’ terecht. De zon scheen 587 uur en daarmee was de lente ‘zonnig’. Er viel in De Bilt 122 mm. Dit is relatief weinig, maar net niet weinig genoeg om een ‘bonuspunt’ te krijgen (minder dan 110 mm). De lente van 2017 kreeg het cijfer 7,1 en dat was hoog genoeg om een plek te bemachtigen in de top-10 mooiste lentes sinds 1901!

De verwachting was dan ook dat we een matige/normale tot een slechte zomer zouden krijgen. De kans op een mooie zomer was aan de hand van de statistiek zeer klein. Van de 10 mooiste lentes sinds 1901, werd slechts één lente gevolgd door een mooie zomer.

Zomer 2017 slecht?

De afgelopen meteorologische zomer (1 juni t/m 31 augustus) viel tegen voor mensen die vakantie hadden tijdens de periode van de school- en bouwvakvakantie. Toevallig liet de hoogzomer het afgelopen jaren al vaker afweten, maar de meteorologische zomer duurt langer dan de periode half juli-half augustus. Juni was een op en top zomermaand met in De Bilt zelfs een recordhoge gemiddelde temperatuur! Ook begin juli en eind augustus was het regelmatig aangenaam zomerweer. Dat zien we dan ook zeker terug in de zomertemperatuur. Met 17,7 graden viel de zomer in de categorie ‘warm’. De zon scheen in De Bilt 592 uur en daarmee kwamen we in de categorie ‘normaal’ terecht. Dit gold ook voor de hoeveelheid neerslag van 246 mm. De droge juni en augustus werden gecompenseerd door een kletsnatte julimaand.

De zomer van 2017 krijgt het cijfer 5,9. Hiermee scoort de zomer een voldoende en was het eigenlijk een vrij normale zomer, die door veel mensen als matig is ervaren. De verwachting is dus uitgekomen. Volgens het onderzoek was de kans op een normale/matige zomer circa 60%. Wie vakantie nam in juni kon genieten van fantastisch zomerweer. Mensen die op vakantie waren tijdens de hoogzomer zullen de zomer eerder als slecht ervaren. Het lijkt er dus sterk op dat het weer in de loop van de zomer gaat tegenvallen na een (te) mooie lente. Dit zien we met name in de hoogzomer, half juli-half augustus.

Na een mooie lente is de zeewatertemperatuur hoger dan gemiddeld. Bij een warmere Noordzee in de zomer verdampt meer vocht. Hierdoor pakken buien bij een westelijke tot noordwestelijke stroming zwaarder uit. Omdat sneller wolken worden gevormd bij deze windrichting is de zon ook minder te zien. De temperatuur kan tijdens deze zomers alsnog flink hoger dan normaal uitpakken. Wolken houden namelijk de afkoeling in de nacht tegen en ook het warme zeewater draagt zijn steentje bij.

Lente 2017 toegevoegd in top-10 mooiste lentes!

Het cijfer 7,1 dat de afgelopen lente heeft gekregen was hoog genoeg om een plek te bemachtigen in de top-10 mooiste lentes sinds 1901. Daardoor overtreft de lente van 2017 zelfs de lentes van 2002 en 2008. De lente van 2002 moet de lijst verlaten, dus dat betekent dat nog steeds zeven van de tien mooiste lentes afkomstig zijn uit deze eeuw.

De lente van 2017 is toegevoegd in de top-10 mooiste lentes sinds 1901 in De Bilt. De afgelopen zomer verliep normaal.

Foto: Wouter van Bernebeek

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De maand is nog niet halverwege, maar het is nu al onvermijdelijk dat september 2017 een kletsnatte maand zal worden. …
Lees meer...

 

Het is onstuimig weer, maar woensdag waait het nog harder. Het regent dan op veel plaatsen en in het westen …
Lees meer...