Sneeuwbuien veroorzaken gladheid

Vanuit het zuidoosten trekken sneeuwbuien over het land. Op veel plaatsen is het glad door sneeuw of bevriezing van natte weggedeelten. De komende uren kan vooral in de zuidelijke helft van het land een laagje sneeuw van 1-5 cm ontstaan. De temperatuur ligt enkele graden onder het vriespunt en komt pas vanmiddag boven nul uit. Er valt nog een beetje smeltende sneeuw, in het zuidoosten regen. Vanavond en vannacht volgt vanuit het zuidoosten opnieuw sneeuw. De temperatuur daalt naar rond of enkele graden onder het vriespunt. Opnieuw kan het glad worden door sneeuwbuien en bevriezing. Morgen neemt de kans op sneeuw en gladheid af. Na het weekend wordt het zelfs voorjaarsachtig!

Vandaag hebben we te maken met bewolking en vooral in de zuidelijke helft van het land valt sneeuw. Vanochtend ligt de temperatuur rond -2 graden, waardoor de sneeuw blijft liggen. Lokaal kan het wit worden en valt 1-5 cm sneeuw. Vanmiddag gaat de sneeuw geleidelijk over in natte sneeuw of regen. Op een enkele plek breekt even de zon door. Door een noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur tussen 0 en -5 graden.

Vannacht opnieuw gladheid door sneeuw en bevriezing

Automobilisten moeten vanavond en vannacht opnieuw rekening houden met gladheid. Vanuit het zuidoosten trekken sneeuwbuien over het land, waardoor lokaal 5 centimeter sneeuw valt. In het uiterste zuiden valt voornamelijk regen of natte sneeuw en in het noordoosten blijft het waarschijnlijk droog. De temperatuur zakt vanavond naar rond of net onder het vriespunt in het zuidoosten en aan de westkust tot -2 of -3 graden in het noordoosten.

Morgen kan in het noorden en westen nog (natte) sneeuw vallen, maar in de middag blijft het op de meeste plaatsen droog en breekt vanuit het oosten de zon geregeld door. Het wordt slechts 1-2 graden in het noorden en 4 tot 6 graden in het zuiden. Daarbij staat matige, in de kustgebieden vrij krachtige, noordoostenwind die de gevoelstemperatuur nog steeds onder nul houdt.

Na het weekend voorjaarsachtig

Maandag is het heel ander weer. Het blijft droog en er zijn flinke zonnige perioden. De temperatuur valt met 3 graden in het noorden tot 8 in het zuiden iets hoger uit. De wind blijft in de oosthoek en is matig van kracht. Dinsdag en woensdag blijft het vrij zonnig. De temperatuur stijgt geleidelijk naar 6 graden in het noorden tot lokaal 11 in het zuiden en daarmee is het veel zachter dan normaal. De verschillen tussen dag en nacht zijn vrij groot. In de nacht naar donderdag kan de temperatuur tussen dag en nacht wel 10 tot 12 graden verschillen.
De dagen daarna neemt de bewolking toe en is er een kleine kans op lichte regen. Met 6 graden op de Wadden tot 11 in het zuiden blijft het erg zacht voor februari. De kans op vorst in de nachten neemt af. De winterkou komt voorlopig niet terug.

Afgelopen dagen lokaal drie ijsdagen

Woensdag, donderdag en vrijdag verliepen in het midden en noorden koud met middagtemperaturen van 0 tot -2 graden. In het noordoosten kwam het tot drie zogenaamde ijsdagen. De teller van deze winter staat in De Bilt op 5 tegen 7 normaal. Door het ontbreken van opklaringen kon het niet zo sterk afkoelen met minima tot -5 graden.

Foto: Tonny Morsink, De Lutte

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Komende week beleven we een aantal voorjaarsachtige dagen. Van maandag tot en met woensdag schijnt de zon uitbundig en stijgt …
Lees meer...

 
10 februari 2017

Het gaat weer sneeuwen!

Vanavond, vannacht en morgen kan verspreid over het land opnieuw lichte sneeuw en motsneeuw vallen. Door deze neerslag en door …
Lees meer...