Schade door verschillende windhozen Noord-Holland

Meerdere windhozen in Noord-Holland

Niet alleen Amsterdam is vrijdagavond getroffen door een windhoos. Op meerdere plekken in de provincie Noord-Holland hebben windhozen schade veroorzaakt.

Onder meer vanuit Bovenkarspel, Enkhuizen en Hem en vanaf de Waddeneilanden kwamen er meldingen van omgewaaide bomen en schuttingen. Ook zijn her en der pannen van de daken gevallen. De filmpjes van de indrukwekkende windhoos in Amsterdam zijn trending op de sociale media.

Windhozen kunnen ontstaan als er een groot verschil is tussen de windsnelheid aan de grond en op een paar kilometer hoogte. Windhozen of tornado’s komen vaker voor in Nederland, gemiddeld één tot drie keer per jaar. De windhoos die Amsterdam trof is waarschijnlijk een van de best vastgelegde ooit in Nederland.

Ergste windhozen uit de Nederlandse geschiedenis

De ergste windhozen met dodelijke slachtoffers van de laatste decennia in Nederland deden zich voor bij Chaam en Tricht (1967), Ameland (1972), Moerdijk (1981) en Ameland (1992). De windhozen die vrijdag schade veroorzaakten komen bij lange na niet in de buurt van de hevigste tornado’s van de afgelopen decennia.

Foto: ANP (archieffoto)

Tags:
Veel schade door tornado Luxemburg

Luxemburg is vrijdagavond getroffen door een tornado. Deze was veel krachtiger dan de windhoos in Amsterdam. De schade is enorm. Lees meer

Gemiddeld komen 1-3 tornado's per jaar voor in Nederland. Dit jaar was op 4 juni sprake van één of meerdere tornado's. Lees meer over dit weerfenomeen. Lees meer