Mogelijk noodweer in Alpen en Oost-Europa

In de Alpenlanden, de Balkan en Oost-Europa wordt hete lucht komende dagen verdreven door zware regen- en onweersbuien. Daarbij is kans op grote hagelstenen, zeer zware windstoten en overstromingen. De temperatuur keldert op sommige plaatsen wel 20 graden! Stabiel zomerweer vinden we aan de Middellandse Zee. Met 30-35 graden is het er niet meer zo heet. In West-Europa en Scandinavië is het fris en soms buiig, maar vaak wel prima weer voor buitenactiviteiten.

Vakantiegangers die komende dagen verblijven in de Alpenlanden, de Balkanlanden en Oost-Europa moeten rekening houden met extreme hitte gevolgd door zware onweersbuien. Zeker voor campinggasten is het oppassen geblazen, want de buien kunnen gepaard gaan met grote hagelstenen en overstromingen door veel neerslag in korte tijd. Het is dan ook slim om de (lokale) weerberichten en natuurlijk de lucht goed in de gaten te houden.

Van 36 naar 16 graden

In landen als Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en het zuiden van Polen worden vandaag en morgen tropische temperaturen gehaald. Zo wordt het bijvoorbeeld in Krakau 36 graden. Dat is zeker geen alledaagse middagtemperatuur voor deze stad! In Hongarije worden zelfs temperaturen van 40 graden verwacht! De hete lucht wordt vooral morgen en zaterdag met forse onweersbuien verdreven. Zaterdag wordt het op veel plaatsen, vooral in de Alpen, zo’n 20 graden kouder. Dat scheelt een jas!

Grote kans op noodweer

Op de grens met koele zeelucht boven West-Europa en hete lucht verder naar het oosten, ontstaan zware buien. Vooral in een strook van de Italiaanse Dolomieten naar Polen kan het flink tekeer gaan met heftig onweer, grote hagelstenen en zeer zware windstoten. Het is zelfs niet uitgesloten dat ergens een tornado ontstaat. Ook kan tijdens buien bijzonder veel neerslag in korte tijd naar beneden komen. Zeker in het noorden van Italië en Oostenrijk kan dat problemen opleveren, doordat grote hoeveelheden water vanaf de bergen omlaag storten. Afgelopen week kwam het in de Alpen ook al tot overstromingen. Dit kostte vier mensen het leven. Vakantiegangers moeten dus goed oppassen voor deze buien.

In de loop van zaterdag trekken de buien verder naar het oosten. Ook in het noorden en binnenland van Kroatië kan het dan goed tekeergaan. De temperatuur daalt daar van 39 graden naar 22 graden. Vanaf zondag keert de rust terug op de Balkan en in de Alpenlanden. Het wordt dan weer zonnig en de temperatuur stijgt weer richting 30 graden. Temperaturen van 40 graden hoeven we voorlopig niet meer te verwachten.

Stabiel zomerweer aan de Middellandse Zee

In Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk en zuidelijk Italië is het stabiel zomerweer. Het is zonnig en aangenaam warm met een graad of 30 op de stranden. In het Portugese en Spaanse binnenland wordt het wat heter met circa 35 graden.

Liefhebbers van hitte zitten goed in Griekenland en Turkije. Op de Griekse eilanden staat een verkoelende wind en ligt de temperatuur tussen 30 graden op Kreta en 35 op Samos. In het Griekse binnenland wordt het heter met 36 tot 39 graden in Larisa en Athene. In het weekend neemt in het noorden de kans op een stevige onweersbui toe. Daarna wordt het iets minder heet.

De hoogste temperaturen vinden we in Turkije. In Istanboel en Ankara is het zonnig en heet met 35 graden. Verder naar het zuiden is het nog heter met in Antalya, Izmir en Kusadasi temperaturen tussen 35 en 40 graden. Langs de gehele Turkse kust is het zeer zonnig. In de bergen ontstaat lokaal een pittige onweersbui. Voorlopig blijft het daar zonnig en heet.

Regenliefhebbers kunnen naar Scandinavië

In Scandinavië trekken komende dagen vaak storingen over. Wie op vakantie gaat naar Noorwegen of Zweden zal in het noorden vaak de paraplu nodig hebben. Ook is het fris met tijdens buien een graad of 12 op de thermometer. Als de zon doorbreekt wordt het zo’n 18 graden. In het zuiden van Scandinavië schijnt de zon veel vaker en is het ook meestal droog. De temperaturen zijn daar vergelijkbaar met Nederland. In Kopenhagen wordt het circa 22 graden en in Oslo en Stockholm 23 of 24. Heerlijk weer dus om er op uit te trekken!

Ook op de Britse Eilanden ziet het weerbeeld er niet slecht uit. In Engeland is het komende dagen vrij zonnig en droog zomerweer. Dat is ook goed nieuws voor het WK Atletiek in Londen. Na een regenachtige woensdag is het komende dagen heerlijk zomerweer met 23 graden. In Schotland, Ierland en Wales zorgen zwakke storingen soms voor wat regen, maar ook daar komt de zon vaak tevoorschijn. Met 15 tot 19 graden is het daar wel behoorlijk fris.


Bij noodweer blijven we lekker binnen! Bij MediaMarkt shop je nu voordeliger dankzij onze aanbiedingen en kortingscodes!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Komend weekend bereikt de meteorenzwerm van de Perseïden zijn hoogtepunt. In de nacht van zaterdag op zondag dringen in totaal […] Lees meer

Vandaag kunnen langzaam trekkende buien vooral in het noorden wateroverlast veroorzaken. Ook is kans op onweer en hagel. De situatie […] Lees meer