Hemelvaartsweekend met ups en downs

De temperatuur schiet dit hemelvaartsweekend alle kanten op en het weerbeeld wisselt sterk. Vandaag is het fris met 13-17 graden en is het aanvankelijk buiig, maar vanuit het zuidwesten en westen breekt vanmiddag de zon goed door. Vannacht komt het lokaal tot vorst aan de grond. Morgen is het zonnig en wordt het 16-20 graden. Zaterdag warmt het verder op naar 20 tot 26 graden. De zon moet dan sluierbewolking naast zich dulden. Vanaf zaterdagavond is kans op buien en wordt het flink frisser.

Na een serie zomerse dagen is het deze Hemelvaartsdag ineens fris. Door een vrij stevige westen- tot noordwestenwind wordt het vanmiddag niet warmer dan 13 à 14 graden op de stranden, 15-16 in het noorden, midden en zuiden en 17 in het (zuid)oosten. De dag is op veel plaatsen met buien begonnen, waarbij vooral in het oosten en noorden lokaal een klap onweer mogelijk is. Gedurende de ochtend trekken de meeste buien naar het noorden weg. Vooral in het oosten en noorden blijft het de hele ochtend buiig.

Vanmiddag wordt het ook in het oosten en noorden overwegend droog. Een enkel buitje blijft in het hele land mogelijk. Vanuit het zuidwesten breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Vanavond klaart het overal breed op.

Hemelvaartsdag in het verleden

De koudste Hemelvaartsdag ooit gemeten vond plaats op 13 mei 2010. Het werd toen slechts 9,2 graden in De Bilt. Wat dat betreft is het vandaag zo koud nog niet. De warmste Hemelvaartsdag ooit vond plaats op 27 mei 1954 met een maximum van 29,2 graden.

IJsheiligen beginnen met grondvorst

Vanavond en vannacht is het droog en zijn er brede opklaringen. De wind neemt af en vooral in het zuiden, midden en westen van het land kunnen mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 6 graden aan zee en in het noorden tot 1 graad in Noord-Brabant en Gelderland. Aan de grond kan het, tijdens de eerste nacht van ijsheiligen, lokaal licht vriezen. Volgens de volksweerkunde zijn de ijsheiligen de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden.

Vrijdag zonnig – zaterdag warm

Morgen wordt een zonnige lentedag. Het wordt 16 graden op de Wadden tot 20 graden in het zuidoosten en er waait een zwakke zuidoostenwind. Aan de kust is in de middag kans op zeewind.

Zaterdag wordt een warme dag met 20 à 21 graden op de Wadden en aan de Zeeuwse kust, 22-24 graden in de Randstad en 24-26 in het binnenland. Vanuit het zuidwesten trekt in de loop van de dag steeds meer sluierbewolking over het land. Vooral in Zeeland zal de zon hierdoor waterig schijnen. In het noordoosten schijnt de zon het felst en stelt de sluierbewolking weinig voor. ’s Middags kunnen verspreid over het land ook stapelwolken ontstaan en in de avond is vanuit het zuidwesten kans op enkele regen- en onweersbuien. In de loop van de middag koelt het op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden flink af door wind van zee.

Zondag, Moederdag, is de kans op buien groot. Er is veel bewolking, maar vooral in Zeeland en aan de westkust kan ’s middags de zon doorbreken. De maxima komen dan uit op 14-18 graden. Na het weekend is het licht wisselvallig met soms een bui, maar ook geregeld zon. Door een westenwind wordt het 15-19 graden. Dat zijn normale temperaturen voor half mei.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De temperatuur schiet dit hemelvaartsweekend alle kanten op en het weerbeeld wisselt sterk. Vandaag is het fris met 13-17 graden […] Lees meer

De temperatuur schiet dit hemelvaartsweekend alle kanten op en het weerbeeld wisselt sterk. Vandaag is het fris met 13-17 graden […] Lees meer