Begin mei op één na zonnigste ooit gemeten

Zonnepanelen hebben de afgelopen tijd extra veel stroom opgewekt. Gemiddeld over het land scheen de zon begin mei (1e t/m 10e) maar liefst 118 uur tegen 65 normaal. Slechts één keer was het begin mei nog zonniger. Dat was in 2008 met 127 zonuren. Van 3 tot en met 9 mei verliepen de dagen in het hele land zonovergoten. Vandaag hadden we tijdelijk veel bewolking, maar morgen schijnt de zon weer volop.

De grote hoeveelheid zon was niet alleen goed voor de stroomproductie van zonnepanelen, maar werd ook met veel plezier ontvangen door vakantievierders in eigen land. Doordat het zonnige weer in deze meivakantie samenging met zomerse warmte leek het wel of de zomervakantie al was begonnen.

De gemiddelde temperatuur over de eerste tien dagen van mei komt uit op 14,1 graden. Goed voor een negende plek in de lijst met jaren waarin mei warm begon. Recordhouder zijn mei 2006 en 1990 met 16,9 graden. Opmerkelijk is dat dit het zesde jaar uit deze eeuw is in de top-10.

Vrijdag weer zonovergoten

Morgen schijnt de zon weer van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en kunnen circa 14 zonuren genoteerd worden. Het wordt daarbij 16-18 graden in het noorden en aan de Zeeuwse kust, 18 à 19 in het midden en 20 in het zuiden. Er waait een zwakke oosten- tot zuidoostenwind.  Aan de kust is in de middag kans op zeewind.

Zaterdag is de zon ook nog veel te zien en wordt het warm met maxima van 21-26 graden. De dagen daarna komt er meer bewolking voor en is er kans op buien. Met 4-7 uren zon per dag is het weerbeeld een stuk minder zonnig.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Zonnepanelen hebben de afgelopen tijd extra veel stroom opgewekt. Gemiddeld over het land scheen de zon begin mei (1e t/m […] Lees meer

Zonnepanelen hebben de afgelopen tijd extra veel stroom opgewekt. Gemiddeld over het land scheen de zon begin mei (1e t/m […] Lees meer