Natste dag van 2019 tot nu toe

Vandaag is een flinke hoeveelheid regen gevallen. Voor het eerst dit jaar viel lokaal binnen één dag meer dan 30 mm. In Apeldoorn werd 42 mm gemeten. In De Bilt viel 30 mm. De neerslag is meer dan welkom, want de grondwaterstand is nog steeds herstellende van de droogte van afgelopen zomer. In januari viel gemiddeld 10 mm minder regen dan normaal, terwijl de grondwaterstand juist natte maanden nodig heeft voor herstel.

In een brede strook over Zuid-Holland, Utrecht, grote delen van Gelderland en het noorden van Noord-Brabant viel 20-40 mm. In Apeldoorn werd 42 mm gemeten, in Leiden 40 en in Nieuwegein 39. Voor het eerst is dit jaar op één dag meer dan 30 mm neerslag gevallen. Hiermee beleven we regionaal de natste dag van 2019. Deze hoeveelheid komt overeen met een ruime halve maandsom. Normaal valt in februari zo’n 60 mm neerslag.

Tot nu toe was het op 7 februari het natst met in Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel op een aantal plaatsen 20-25 mm regen. In januari was het op de 28e het natst met in het zuiden van Brabant en het oosten van Zeeland regionaal 20-22 mm. De rest van januari werd nergens 20 mm of meer neerslag gemeten.

Regen meer dan welkom

De neerslag is voor de grondwaterstand meer dan welkom. Het herstel van de droge zomer van vorig jaar duurt langer dan je op basis van de neerslaghoeveelheid zou verwachten. Een groot deel van het regenwater wordt direct afgevoerd via sloten en kanalen. Het water dringt slechts langzaam door tot het grondwater. Er is een aantal bovengemiddeld natte maanden nodig om een droge start van het groeiseizoen te voorkomen.

Droog begin 2019

Januari was droger dan normaal. Gemiddeld over het land viel circa 10 mm minder neerslag dan de gebruikelijke 73 mm. De regionale verschillen waren echter groot. De meeste neerslag, ruim 100 mm, viel in de centrale delen van Drenthe. Ook op de Veluwe en Twenthe was het nat met 90-100 mm neerslag. De Betuwe, de Waddeneilanden, de Kop van Noord-Holland en het westen van Friesland waren een heel stuk droger met 40-55 mm.

Foto: ANP

Tags:

Een Elfstedentocht op het ijs blijft al 22 winters op rij uit, daarom vanaf nu jaarlijks op 15 januari de tocht beleven in woord en geschrift. Lees meer

In Nieuw-Zeeland zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen vanwege een grote bosbrand. Toenemende wind maakt blussen moeilijk. Lees meer