Carnavalssneeuw op komst

Een neerslaggebied trekt komende nacht van west naar oost over het land. In het westen valt voornamelijk regen, maar in de oostelijke helft valt ook (natte) sneeuw.  In Limburg en het oosten van Brabant, Gelderland en Overijssel kan het tijdelijk een beetje wit worden door 1-2 cm sneeuw. Nachtelijke carnavalsvierders moeten dan ook rekening houden met gladheid. Aan het eind van de nacht gaat de sneeuw over in regen en dooit de sneeuw weg. Ook in Groningen en Drenthe kan tijdelijk een sneeuwdek van 1 tot maximaal 3 cm ontstaan.

Tijdens sneeuwval ligt het kwik tussen 0 en 1 graad. Wel staat in de carnavalsgebieden een matige tot vrij krachtige zuidenwind (4-5 Bft.). Hierdoor ligt de gevoelstemperatuur rond -5 graden! We raden carnavalsvierders dan ook aan zich dik aan te kleden wanneer zij naar buiten gaan. Wanneer de sneeuw aan het eind van de nacht overgaat in regen stijgt de temperatuur naar een graad of 3. Door de stevige wind en plensregens voelt het op dat moment waterkoud aan.

Mogelijk storm op de Wadden

In de westelijke helft valt later vanavond en aan het begin van de nacht een mengsel van regen en natte sneeuw, maar al gauw gaat de neerslag over in regen. De kans op gladheid is dan ook klein. Wel staat er flink wat wind. Langs de west- en noordkust staat een harde tot stormachtige zuiden- tot zuidwestenwind (7-8 Bft.). Aan het eind van de nacht en morgenochtend is op de Wadden zelfs een kleine kans op storm (windkracht 9). Aan de kust is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Op de Wadden zijn windstoten mogelijk van 90-100 km/uur.

Lokale gladheid vanochtend

Vanochtend komt in het oosten en noordoosten lokale gladheid voor. De temperatuur van veel wegen is onder nul en op plaatsen waar geen zout ligt kunnen natte wegdelen glad zijn.

De dag start bewolkt en lokaal kan een beetje (mot)regen vallen. Later blijft het droog en breekt vanuit het westen de zon door. Vanmiddag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en er staat een zwakke tot matige wind. Het blijft bovendien droog. Het is dan ook prima weer om naar een carnavalsoptocht te gaan. Pas aan het begin van de avond neemt de bewolking vanuit het westen weer toe.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Een neerslaggebied trekt komende nacht van west naar oost over het land. In het westen valt voornamelijk regen, maar in […] Lees meer

Een neerslaggebied trekt komende nacht van west naar oost over het land. In het westen valt voornamelijk regen, maar in […] Lees meer