Flinke sneeuwval in de Alpen

De Alpen hebben het afgelopen weekeinde te maken gehad met flinke sneeuwval. Zowel in Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk groeide de sneeuwlaag hard. Val Thorens in Frankrijk spande de kroon: daar viel 70 centimeter verse sneeuw. In het Zwitserse Andermatt viel zondag bovenop de berg 50 cm sneeuw. Sinds donderdag is het sneeuwdek daar met een meter aangegroeid. Het populaire Oostenrijkse skigebied Sankt Ankton am Arlberg kreeg ruim 60 cm verse sneeuw te verwerken. De zware sneeuwval leidt in delen van de Alpen tot lawinegevaar.

De vooruitzichten voor wintersporters zijn bovendien goed. Dinsdag vallen in Oostenrijk en Zwitserland meer winterse buien, woensdag en donderdag is het prachtig wintersportweer met veel zon. Bovendien blijft het op veel hoger gelegen plekken vriezen en ligt de temperatuur ook in de dalen maar vlak boven nul. Die kou zorgt ervoor dat de sneeuwlaag in goede conditie blijft.

Ook in Frankrijk zijn de vooruitzichten goed. Donderdag en vrijdag valt naar verwachting vooral in het zuidelijke deel van de Franse Alpen veel nieuwe sneeuw.

In het weekeinde weet iets zachtere lucht de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen te vinden. Voor de hoger gelegen skigebieden maakt het niet uit, daar kan opnieuw tientallen centimeters sneeuw vallen. In het dal kan het gaan regenen.

Lawinegevaar door harde wind

De dikke laag sneeuw leidt op verschillende plaatsen tot lawinegevaar. Oostenrijkse en Zwitserse media spreken maandag van zeer groot lawinegevaar vanaf 1800 meter hoogte waar 50 tot 80 centimeter sneeuw ligt. Hoger ligt nog veel meer. De harde wind vergroot het lawinegevaar en alle bergpassen in Zwitserland zijn maandag dicht, meldde de Neue Zürcher Zeitung.

Zondag moesten twee Spanjaarden in de bergen ten zuidwesten van Luzern worden gered. De twee waren door een lawine in de sneeuw vast komen te zitten. Ze zijn door bijna twintig mensen die bij de moeilijke reddingsactie betrokken waren, onderkoeld in de sneeuw gevonden en naar een ziekenhuis overgebracht. De plaatselijke politie meent dat de twee wandelaars zelf de lawine hebben veroorzaakt.

Ook in Oostenrijkse media wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar, code 4 is van kracht, de op een na hoogste alarmfase. De verse sneeuw met harde wind zorgen boven de 1800 meter voor veel risico’s.

Foto: ANP XTRA

Tags:

De kortste dag is pas over tien dagen, maar deze week gaat de zon het vroegst onder. 's Ochtends wordt het tot eind december later licht. Lees meer

Het wordt kouder en vrijdag is het slechts 1-3 graden. In de nacht gaat het vriezen. In het weekend is een kleine kans op sneeuw, daarna wordt het zachter. Lees meer