Dodental bosbranden Californië loopt verder op

Bij bosbranden in Californië zijn minstens negen mensen om het leven gekomen. Donderdag kwamen door de vlammen vijf mensen om in het stadje Paradise. De slachtoffers waren verbrand in hun auto’s. Een dag later werden nog eens de lichamen van vier slachtoffers gevonden, maakte de sheriff van Butte County bekend.

Door meerdere branden zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Meer dan 6700 huizen en bedrijven zijn verwoest door het vuur dat woedt zo’n 145 kilometer ten noorden van Sacramento. Bij de bestrijding zijn drie brandweermensen gewond geraakt, meldden overheidsmedewerkers.

Er worden nog zeker 35 personen vermist, laat de sheriff weten. Het vuur, dat donderdag uitbrak aan de rand van het Plumas National Park, trok zo snel over Paradise heen dat veel mensen hun auto’s moesten verlaten en voor hun leven moesten rennen door de hoofdstraat van het bergstadje. Onder de achtergelaten voertuigen was ook een schoolbus. Bij zonsondergang vrijdag was slechts vijf procent van de bosbranden geblust.

Malibu

Ook in het zuidelijk gelegen Malibu in Californië hebben duizenden mensen hun huizen moeten verlaten. Sommigen zochten een veilig heenkomen op de stranden. Er is geen nieuws over slachtoffers. “Het vuur woedt nu ongecontroleerd en trekt naar de dichtbevolkte delen van Malibu”, liet het stadsbestuur weten. “Alle bewoners moeten onmiddellijk vertrekken.”

Het lijkt er overigens niet op dat de situatie de komende dagen zal verbeteren. Het is zonnig, warm en kurkdroog in Californië. De omstandigheden zijn zondag extra ongunstig. In de heuvels ten oosten van Paradise kan tijdelijk een vrij krachtige wind opsteken met windstoten van 40 tot 60 kilometer per uur waardoor het vuur sneller verspreidt en het blussen wordt bemoeilijkt. Na het weekend neemt de wind in kracht af, maar op regen hoeven de inwoners van Californië niet te rekenen.

Foto: AFP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
11 november 2018

Koude winter op komst?

Sleetje rijden of massaal op de schaats? De voortekenen voor koud winterweer zijn aanwezig. Toch kan het deze winter ook zacht, nat en stormachtig worden. Lees meer

10 november 2018

Drukkende GP Brazilië

In de buurt van São Paulo ontstaan zondag enkele onweersbuien en het blijft tot het laatste moment spannend of het tijdens de GP van Brazilië droog blijft. Lees meer