Onstuimig en grijs weer vrijdag

Onstuimig en grijs weer

Vrijdag is het met een stevige zuidwestenwind en buien onstuimig herfstweer. In de ochtend waait het op de meeste plekken al flink. Vooral aan de kust gaat het hard waaien. In de loop van de dag worden in het noordwesten zware windstoten verwacht tot 95 km/uur. Tijdelijk kan stormkracht bereikt worden. We adviseren in de middag en avond niet met een lege aanhanger de weg op te gaan in de kustgebieden.

Wie op de fiets naar het werk of school gaat moet in de ochtend al rekening houden met flink wat wind en ook buien. De dag verloopt op de meeste plaatsen grijs met buien. Daarbij zijn er ook enkele droge momenten. In het uiterste zuiden kan zo nu en dan de zon nog wel doorbreken. De meeste regen valt in het westen en noorden. In het zuidoosten zijn veel droge perioden.

Deze vrijdag wordt vanwege het vakantieverkeer een extra drukke spits verwacht. Precies tijdens deze spits vallen in de hele Randstand flinke buien. Ook in het zuiden, noorden en oosten komen dan enkele buien voor, maar die zijn minder hevig en minder talrijk.

Stevige zuidwester

De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig in het binnenland (4-5 Bft.). In het westen en noorden zijn windstoten mogelijk van 60-75 km/uur. In de kustprovincies is de wind krachtig tot hard (6-7 Bft.). Aan zee wordt de wind aan het eind van de middag stormachtig (8 Bft.). De wind kan op de westelijke Wadden tijdelijk stormkracht bereiken (9 Bft.). Aan de kust zijn zelfs zware windstoten tot 95 km/uur mogelijk. Deze zware windstoten worden in de avond en in het noordwesten verwacht. In de nacht naar zaterdag neemt de wind wat in kracht af, maar er zijn dan nog wel buien.

Kans op storm

Tot een officiële storm komt het waarschijnlijk niet. Voor een officiële storm moet het een periode van minstens een heel uur gemiddeld met windkracht 9 waaien. De laatste officiële storm was op 10 augustus.

Blijft het in het weekend onstuimig? Je leest het in ons weerbericht.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: Jannes Wiersema

Tags:

Er zijn veel verschillende manieren voor het weergeven van de temperatuur. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen graden Celsius en Kelvin? Lees meer

dag van de duurzaamheid

Op de dag van de duurzaamheid is het goed om naar het klimaat te kijken. Het aantal behaalde warmterecords is acht keer zo groot dan het aantal kouderecords Lees meer