Dag van de duurzaamheid: de klimaatopwarming is duidelijk

dag van de duurzaamheid

Op deze dag van de duurzaamheid is het een goed moment om naar het klimaat te kijken. Het aantal behaalde warmterecords is deze eeuw al acht keer groter dan het aantal kouderecords. Het aantal warme-, zomerse- en tropische dagen neemt toe en het aantal hittegolven stijgt. Daarentegen neemt de kans op een Elfstedentocht steeds verder af. Afgelopen zondag konden we voor het eerst sinds ruim een jaar een kouderecord noteren. Het aantal warmterecords is dit jaar al dertien.

Afgelopen zomer is een mooi voorbeeld hoe snel klimaatsverandering kan gaan. De kans dat het absolute hitterecord uit 1944 van 38,6 graden in ons land zou sneuvelen stond wel vast, maar dat het al dit jaar het geval was stond nog niet in de KNMI-klimaatscenario’s. De dagen warmen sterker op dan het gemiddelde en zo kon de temperatuur op drie dagen achtereen stijgen tot boven het oude record. Het nieuwe record is 40,7 graden en werd op 25 juli gemeten in Gilze-Rijen.

Aantal tropische dagen verdubbelt de komende 30 jaar

Door het opwarmen zal ook het aantal tropische dagen (maxima van 30 graden en meer) halverwege deze eeuw verdubbelen. Nu zijn er gemiddeld vier tropische dagen in De Bilt en dat worden er dan acht. Dit jaar had De Bilt elf dagen van 30 graden en meer en vorig jaar waren het er negen.

Tegelijkertijd halveert het aantal dagen met temperaturen onder het vriespunt. Dat zou kunnen betekenen dat we aan het eind van deze eeuw geen enkele ijsdag meer kunnen noteren. Zachte winters die we bijvoorbeeld in 2013-2014 en in 2015-2016 hadden kunnen dan de standaard worden. De kans op en Elfstedentocht wordt steeds kleiner, maar ook in een opwarmend klimaat zijn uitschieters naar beneden mogelijk.

Gemiddelde jaartemperatuur met twee graden gestegen

De opwarming is goed te zien aan bovenstaande grafiek. Tussen het begin van de metingen in 1706 en halverwege de vorige eeuw, lag de gemiddelde jaartemperatuur rond de 9 graden. In de tweede helft van de vorige eeuw ging de opwarming snel en uiteindelijk komen we al uit op gemiddeld een graad of 11.

Elke maand is warmer geworden en als gekeken wordt naar de huidige maand, oktober, dan is de opwarmende trend duidelijk. Sinds 1901 lag de gemiddelde oktobertemperatuur rond of iets onder de 10 graden. Sinds halverwege vorige eeuw lag de gemiddelde temperatuur tussen de 10 en 11 graden. Sinds het begin van deze eeuw komt de gemiddelde temperatuur al uit in de buurt van de 12 graden.

De maand april is overigens het hardst opgewarmd en kent een stijging sinds het begin van deze eeuw van 2 graden.

Zijn er ook voordelen?

Jazeker! Nederland kan een perfect vakantieland zijn, want in de landen rondom de Middellandse Zee wordt het te warm. Ook kan ons land een wijnland worden en ook niet onbelangrijk: de gasrekening gaat omlaag, want er hoeft in de winter minder te worden gestookt.

Voor de actuele weersverwachting lees je het weerbericht.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier

Foto: ANP XTRA Lex van Lieshout

Tags:
Onstuimig en grijs weer

Vrijdag wordt het flink onstuimig. Het is vrijwel de hele dag overwegend grijs weer met buien. Tijdelijk kan een stormkracht bereikt worden. Lees meer

In Noord-Holland zorgen fikse plensbuien woensdag voor wateroverlast. Vooral in Alkmaar en omgeving kwam het met bakken uit de lucht. Lees meer