Eyewall Michael aan land in VS

Orkaan Michael is aan land gegaan in de VS. De zogenoemde eyewall (in het Nederlands: oogmuur), oftewel de ring direct om het oog van de orkaan, heeft inmiddels de kust van Florida bereikt. Het is aan land gegaan in de buurt van Mexico Beach, circa 30 kilometer ten zuidoosten van Panama City. De orkaan van de vierde categorie zou volgens de autoriteiten weleens de krachtigste van de afgelopen honderd jaar kunnen zijn die over de regio raast.

De windsnelheden zijn toegenomen tot 250 kilometer per uur en het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) verwacht dat het zeeniveau daar tijdelijk 4,3 meter kan stijgen. Nog voordat het oog van de orkaan aan land kwam, werden er al meldingen van overstromingen en hevige rukwinden gemaakt.

Zo stond er al snel 1,5 meter water in de straten van het plaatsje Apalachicola. En ook Port St. Joe zou zijn overstroomd. “Je hebt het gevoel alsof je niet weet wanneer de volgende boom bovenop je gaat vallen, want het waait hier verschrikkelijk hard”, aldus de burgemeester van het stadje. “Het is heel, heel eng. Bomen worden ontworteld en het regent heel, heel hard.”

President Donald Trump heeft op voorhand de noodtoestand afgekondigd. De rampenbestrijdingsdienst voorziet grote schade in het gebied, waar los van de hoofdstad Tallahassee, die circa 190.000 inwoners telt, vooral kleinere plaatsen liggen. Olie- en gasbedrijven met platformen in de Golf van Mexico hebben hun productie bij voorbaat fors teruggeschroefd.

Michael heeft veel mensen overdonderd. Binnen veertig uur groeide het uit van een tropische storm tot een orkaan ingeschaald in categorie 4 (op een schaal van 5). Door deze razendsnelle ontwikkeling hebben veel mensen niet de tijd gekregen om hun huizen te ontvluchten.

Foto: AFP

Tags:

Op Mallorca hebben zware regen- en onweersbuien gisteren modderstromen veroorzaakt. Een Nederlandse vrouw van tachtig jaar wordt vermist. Lees meer

Economische schade veroorzaakt door klimaatgerelateerde rampen is meer dan verdubbeld in de afgelopen twintig jaar. Dat becijferde de Verenigde Naties. Lees meer