Herfstvakantie start met nazomerweer

Er staat ons een fraai nazomerweekend te wachten met veel zonneschijn en temperaturen die oplopen naar 18-22 graden. Daarmee begint de herfstvakantie van regio midden en zuid met heerlijk weer voor buitenactiviteiten. Of het zachte en vrij zonnige najaarsweer na het weekend lang aanhoudt is nog onzeker. De kans op neerslag blijft de eerste dagen van volgende week in ieder geval beperkt.  

Tot en met morgen ligt ons land onder invloed van depressies op de oceaan. Dit betekent dat geregeld wolkenvelden overtrekken en er van tijd tot tijd wat regen of een bui valt. Donderdag wordt een overgangsdag met in de ochtend eerst nog enkele buien. Later in de ochtend en in de middag is het op de meeste plaatsen droog met vooral in het westen vrij veel ruimte voor de zon. Vanaf dan komt er een groot hogedrukgebied boven Centraal-Europa te liggen en daar profiteren we in Nederland van.

Vrijdag blijft het op de meeste plaatsen droog met stapelwolken en tussendoor ook wat zonneschijn. Het wordt dan 16 graden in het noorden tot 18 in het zuiden. Normaal is het halverwege oktober ’s middags 14 graden in Noord-Nederland en 15 in Zuid-Nederland.

Zaterdag voert een matige, op de Wadden vrij krachtige, zuiden- tot zuidwestenwind zachte lucht aan. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden in de kustgebieden en naar 19 in het binnenland. Noord-Brabant en Limburg kunnen zich opmaken voor een warme dag met maxima van 20-21 graden. Plaatselijk kan de dag beginnen met mist, maar volgens de huidige verwachting staat er voldoende wind om de mist overal te laten optrekken.

Op veel plaatsen een warme zondag met 20-22 graden

Zondag begint de dag regionaal mistig. Er steekt een stevige zuiden- tot zuidwestenwind op, waardoor de mist snel verdwijnt. De rest van de dag schijnt de zon waarschijnlijk uitbundig. In een groot deel van het land wordt het een warme dag met maxima van 20 graden of meer. De hoogste temperaturen zijn voor het zuidoosten van het land met daar maxima van 22 graden. Mogelijk wordt het in Zuid-Limburg zelfs nog een paar graden warmer. De stevige wind veroorzaakt in het noordwestelijk kustgebied lagere temperaturen van 16 à 17 graden. 

Na het weekend wordt de temperatuurverwachting onzeker. Er zijn weermodellen die de temperatuur maandag in het zuidoosten verder laten oplopen naar een zomerse 25 graden, maar er zijn ook berekeningen die met een beduidend lagere temperatuur op de proppen komen. De onzekerheid wordt veroorzaakt door bewolking die op de loer ligt en de windrichting die in sommige berekeningen draait naar de frissere noordwesthoek. De kans op neerslag blijft de eerste dagen vrij klein. Na woensdag neemt de neerslagkans toe.

Vorig jaar wisselvalliger tijdens herfstvakantie

Al met al hebben regio midden en zuid prima vooruitzichten voor de herfstvakantie in eigen land. Vorig jaar begon de herfstvakantie voor de eerste regio’s (midden en noord) ook met een vleugje nazomer op zondag, maar was het de rest van de vakantie wisselvallig en beduidend frisser. Regio zuid had een week later droog weer met afwisselend mist en zon. De nachten verliepen koud.

Vind jij een paar nazomerse dagen niet genoeg en zoek je nog een last minute naar de zon? Lees dan hier tips van onze Zoover collega’s voor zonnige bestemmingen tijdens de herfstvakantie. 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Boven de Atlantische Oceaan is tropische storm Ophelia actief. Morgen bereikt Ophelia de status van orkaan en zet koers naar […]

 

Voor het eerst dit najaar heeft het aan de grond gevroren. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in Twenthe op 10 […]