Rivier Berlijn stroomt weer goede kant op

Wie de afgelopen maanden Berlijn heeft bezocht is het waarschijnlijk niet opgevallen: het water in de Spree, de rivier die de Duitse hoofdstad doorkruist, stroomde amper, of liep zelfs geheel de andere kant op. De regen van de afgelopen weken bood uitkomst.

“De Spree stroomt definitief weer voorwaarts”, zegt een expert tegen het Duitse persbureau DPA. Hij benadrukt wel dat het gaat om een “kleine ontspanning” in de bijzondere situatie. De waterstand in de rivier blijft laag.

Sulfaat

De oorzaak van het probleem ligt verder weg in Duitsland, in de bruinkoolregio in het zuidoosten van het land. Daar, stroomopwaarts, dringt sulfaat door in het water. Om ervoor te zorgen dat de rivier niet giftig is, wordt het percentage sulfaat scherp in de gaten gehouden. Doordat er de afgelopen maanden te weinig regen viel, werd de rivier niet aangevuld met ‘schoon’ water. Daarop werd besloten de doorstroming stroomafwaarts – richting Berlijn – te beperken.

Regenval van de afgelopen weken heeft het probleem dus deels opgelost: er is weer verse aanvoer van water. Toch is het sulfaatgehalte in de Spree een terugkerend probleem. Zo zijn er ook vaker discussies over de kwaliteit van het Berlijnse drinkwater, dat deels uit de Spree wordt gewonnen.

Foto: AFP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Australië kampte in 2018 met veel droogte en bosbranden. Het was het op twee na warmste jaar ooit gemeten en 2019 start niet veel beter. Lees meer

Ten opzichte van de sneeuw in Oostenrijk mag het geen naam hebben, maar er is vanavond kans om sneeuwvlokken te spotten in Oost-Nederland en Limburg. Lees meer