Meeste sneeuw zondag en maandag in de Alpen

In het zuiden van Europa is het iets kouder dan normaal. In het Spaanse binnenland vriest het ’s nachts, maar in de middag is het 15 graden. Op de Balkan vriest het in het binnenland ook overdag op veel plaatsen en daarbij kan het af en toe sneeuwen. In de Griekse bergen komen sneeuwbuien voor. Zondag en maandag gaat het in de Alpen flink sneeuwen en valt in Oostenrijk 60-100 cm. Na het weekend trekt het sneeuwgebied over Oost-Europa en Turkije.

In het oosten van Europa is het winters. In delen van Polen, Roemenië, Hongarije en Bulgarije vriest het overdag een paar graden. In Macedonië viel gisteren op veel plaatsen een pak sneeuw; in Ohrid zelfs ruim 30 cm. ’s Nachts vriest het op grote schaal 5-10 graden. In het stadje Miercurea Ciuc in Transsylvanië, Roemenië werd het -22 graden.

De koude lucht blijft niet beperkt tot het oosten. In grote delen van Europa is het momenteel iets kouder dan normaal. Ook in Spanje en Italië heeft het ’s nachts gevroren, maar steeg de temperatuur overdag ruim boven nul. In Madrid vroor het drie graden en werd het ’s middags 15 graden. In het Griekse Larisa bleef de temperatuur afgelopen dagen onder nul en viel sneeuw. Ook in Italië heeft het gesneeuwd, met in de zuidelijke Apennijnen lokaal een pak van 5-10 cm.

Even geen code rood voor sneeuwval

Vooral in de noordelijke delen van Oostenrijk sneeuwt het vandaag langere tijd en is nog steeds code rood van kracht. Morgen is het een tijd droog en geldt geen code rood voor sneeuwval. De kans op lawines blijft groot. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag kan het weer een beetje sneeuwen. Daarna volgt een droge dag, maar zondag en maandag zal het weer voor langere tijd sneeuwen. In twee dagen kan regionaal 60-100 cm sneeuw vallen.

Ook in de Balkan en de Griekse berggebieden kan het komende tijd af en toe sneeuwen. Na het weekend trekt een gebied met koude lucht en sneeuw vanuit Scandinavië via het oosten van Europa naar Turkije. Dinsdag en woensdag zal het hierdoor in delen van Turkije flink sneeuwen. In sommige regio’s valt zo’n 40 cm. In Ankara heeft het de afgelopen dagen gevroren en ligt een sneeuwdek van 10 cm. De komende dagen kan het enkele graden dooien.

Foto: EPA

Tags:

El Niño zet door. Het weerfenomeen heeft grote gevolgen voor het weer wereldwijd en beïnvloedt vaak ook het Nederlandse weer in de lente. Lees meer

Australië kampte in 2018 met veel droogte en bosbranden. Het was het op twee na warmste jaar ooit gemeten en 2019 start niet veel beter. Lees meer