El Niño zet vrijwel zeker door

Japanse meteorologen waarschuwen dat El Niño waarschijnlijk aanhoudt. Vorige maand verkondigden Amerikaanse klimaatwetenschappers eenzelfde boodschap. Het weerfenomeen heeft grote gevolgen voor het weer wereldwijd en beïnvloedt ook het Nederlandse weer.

El Niño verstoort op veel plekken op aarde het normale weer. Natte plekken worden droger en droge gebieden natter. Dat leidt tot natuurrampen en mislukte oogsten. Tijdens een El Niño is het zeewater rond de evenaar, vooral op de Stille Oceaan, warmer dan normaal. Normaal waaien rond de evenaar noordoosten- of zuidoostenwinden en die worden dan ineens ingewisseld voor westenwinden. Passaatwinden raken daardoor verstoord. Warme, vochtige lucht boven het warme zeewater stroomt daardoor niet west-, maar oostwaarts.

Droogte in Afrika en Australië

Het gevolg is dat het natter en warmer wordt langs de kust van Amerika; vooral in Bolivia, Peru en Midden-Amerika). Buien boven de Indische Oceaan trekken tijdens El Niño niet richting Afrika, wat droogteproblemen veroorzaakt in bijvoorbeeld Zimbabwe en op Madagaskar.

Ook verder oostwaarts, in Indonesië, wordt het droger. En ook Australië voelt de effecten van het weerfenomeen. De kans op droogte neemt toe. Het land heeft nu al te kampen met droogte en hitte. El Niño zou dit jaar dus op een wel erg slecht moment komen – voor zover dat niet altijd het geval is.

Natte lente in Nederland?

El Niño is voor veel mensen waarschijnlijk een exotisch weerfenomeen, maar ook Nederland voelt de effecten. Vrijwel altijd verliep het voorjaar bij een El Niño natter dan normaal. In 1997-1998 beleefden we een kletsnat voorjaar. Ook na de meest recente, zeer sterke El Niño van de winter van 2015-2016 volgde een iets te natte lente.

Statistieken uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar de komst van het weerfenomeen zou goed nieuws betekenen voor de grondwaterstanden. El Niño kan zowel zorgen voor een lange periode van lichte regen, als voor stevige buien afgewisseld met zon.

Foto: EPA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De langdurige sneeuwval in grote delen van Oostenrijk zit de toerismebranche in het Alpenland flink in de weg. Op de lange termijn is het vooruitzicht goed. Lees meer

Terwijl we het in Nederland voorlopig moeten doen met een enkele sneeuwvlok, laat de winter in grote delen van Europa wel van zich horen. Lees meer