Droogte en hitte Australië houden aan

Australië kampte in 2018 met veel droogte en bosbranden. Het was het op twee na warmste jaar sinds werd begonnen met weermetingen, zo meldt het Australische Bureau of Meteorology. Aanhoudende neerslag lijkt nog niet op komst.

“Het was een zwaar jaar voor mensen die met de droogte moesten omgaan”, zegt een klimatoloog van het weerinstituut tegen persbureau Reuters. Het land moest het afgelopen jaar doen met 11 procent minder neerslag dan in een normaal jaar. Het instituut geeft zowel “natuurlijke variabiliteit” als klimaatverandering als verklaring voor het gebrek aan neerslag.

Naast de weinige regenval, kreeg Australië ook te maken met harde wind. In combinatie met de hoge temperaturen zorgde dat voor meer verdamping van water. Het maakte dat bosbranden nog makkelijk konden ontstaan. Dat gebeurde dan ook veelvuldig.

De vooruitzichten zijn zoals gezegd somber. “De komende drie maanden krijgen we waarschijnlijk te maken met aanhoudende warme en droge omstandigheden”, zegt een andere meteoroloog van het Australische weerbureau. Recent haalde de warmte in Australië nog het wereldnieuws: rond de kerstdagen steeg het kwik tot boven de 45 graden.

Tags:

Terwijl we het in Nederland voorlopig moeten doen met een enkele sneeuwvlok, laat de winter in grote delen van Europa wel van zich horen. Lees meer

De rivier de Spree stroomde in Berlijn maandenlang de verkeerde kant op. Die situatie is nu voorbij, doordat er voldoende regen is gevallen. Lees meer