Vallende sterren Perseïden dit weekend te zien

Komend weekend bereikt de meteorenzwerm van de Perseïden zijn hoogtepunt. In de nacht van zaterdag op zondag dringen in totaal circa 27 meteoroïden per uur de dampkring binnen. Tijdens de nacht van zondag op maandag worden zelfs 41 vallende sterren per uur verwacht. Er zijn deze nachten flink wat opklaringen, maar geheel helder is het niet. Soms trekken regionaal enkele wolkenvelden over.

Vannacht zijn de condities om vallende sterren te zien verre van ideaal. De maan komt al snel na zonsondergang op en is nog bijna vol, waardoor ze veel storend licht verspreidt. Bovendien breidt vannacht bewolking en regen uit over het land.

Zaterdagavond komt de maan om 23:20 uur op. De zon gaat dan om 21:09 onder. Hierdoor wordt het beste kijkmoment qua duisternis rond 23:00 uur verwacht. Het ziet er naar uit dat het zaterdagavond flink opklaart, maar regionaal kunnen nog wolkenvelden aanwezig zijn. Ook in de nacht kun je met wat geluk een vallende ster zien, maar door het heldere licht van de maan zijn dan alleen de felste meteoren te zien.

Tijdens de nacht van zondag op maandag verwachten we brede opklaringen, maar soms trekt even een wolkenveld over. De maan komt dat weer iets later op (rond 23:47 uur) en ook is de maan dan nog voor driekwart verlicht. Het beste kijkmoment ligt dan rond half twaalf ’s avonds. Het is dan donker genoeg om veel van de circa 41 vallende sterren per uur te zien.

De volgende nachten neemt het aantal vallende sterren af. Tijdens de nacht van maandag op dinsdag zijn het er nog 30 en tijdens de nacht naar woensdag 22. Bij helder weer is het ook dan nog de moeite waard om begin van de nacht, voordat de maan opkomt, te kijken.

Kijken naar noordoostelijke hemel

De meeste vallende sterren zijn komende nachten te zien aan de noordoostelijke hemel. Zoek een plek op waar je geen last hebt van de kunstverlichting van dorpen, steden en wegen. In de Randstad is het ook buiten de steden vaak nog te licht om de sterrenhemel goed te kunnen waarnemen. In de rest van het land is er minder kunstverlichting en kun je in het veld prima een poging wagen.

Jaarlijks fenomeen

Elk jaar kunnen we rond 13 augustus een meteorenregen verwachten. De aarde kruist dan de baan van komeet Swift-Tuttle. Doordat de baan van de komeet gevuld is met stof en steentjes zullen deze deeltjes (meteoroïden genoemd) de dampkring binnendringen en verbranden. Het lichtspoor dat ontstaat door de verbranding van een meteoroïde wordt een meteoor of in de volksmond een vallende ster genoemd.

Het lichtspoor wordt niet alleen veroorzaakt doordat de meteoroïde in brand vliegt. Het pad van de meteoroïde wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Omdat de aarde er meerdere dagen over doet om het gebied met gruis te doorkruisen kunnen de meteoren van de Perseïden meerdere dagen worden waargenomen. Naast de vallende sterren van de Perseïdenzwerm zijn er nog enkele losse meteoren waar te nemen.

De voorgaande jaren was het aantal ‘zichtbare’ vallende sterren van de Perseïden nog veel groter met circa 70 meteoren per uur, doordat de maan geen ‘stoorzender’ was.

Gebruikte bron: http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2017.html

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Maandag wordt het voor het eerst deze maand zomers warm in delen van ons land. In het zuidoosten en in …
Lees meer...

 

In de Alpenlanden, de Balkan en Oost-Europa wordt hete lucht komende dagen verdreven door zware regen- en onweersbuien. Daarbij is …
Lees meer...