2018 hoort officieel bij 5% droogste jaren!

Met gemiddeld over het land een neerslagtekort van 155 mm hoort 2018 vanaf vandaag officieel bij de 5% droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5% van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag. Omdat komende twee weken amper neerslag wordt verwacht, stijgt het neerslagtekort naar 210 mm. Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger met eind augustus een neerslagtekort van 230 mm.

Het neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als meer neerslag verdampt dan uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort. Wanneer meer neerslag valt dan verdampt, spreken we van een neerslagoverschot. In delen van Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg is het neerslagtekort op dit moment al opgelopen naar ruim 200 mm! Normaal is begin juli sprake van een neerslagtekort van circa 80 mm.

Afgelopen jaren hadden we vaker te maken met droogte. Zo liep het landelijk neerslagtekort in de zomers van 2015, 2010 en 2006 op naar ongeveer 200 mm. In de tweede helft van de zomer werd het natter, waardoor het tekort snel afnam. Komende week blijft het zonnig, droog en staat er een droge noordoostenwind. Op zulke julidagen kan maar liefst 7 mm per dag verdampen! Daardoor overtreffen we deze jaren en stijgt het neerslagtekort half juli naar 210 mm.

Het landelijk neerslagtekort tot 1 juli is 155 mm. Daarmee stijgt 2018 vandaag boven de groene lijn uit en dat betekent dat dit jaar bij de 5% droogste jaren sinds het begin van de metingen hoort! De blauwe lijn is het gemiddelde door de jaren heen. De rode lijn is recordjaar 1976.

De droogte van 2003 achterna?

Deze eeuw komen we slechts één jaar tegen met een groter neerslagtekort. In 2003 liep het neerslagtekort in de loop van augustus op naar 230 mm. De Rijn bereikte een historisch lage waterstand en in Wilnis veroorzaakte een uitgedroogde veenkade een dijkdoorbraak. Door de droogte ontstonden scheuren in de veengrond. Ook was er grote schade aan de landbouw.

De droogte van 2003 verbrak overigens geen records. In de extreem droge zomer van 1976 liep het landelijk neerslagtekort op naar 363 mm!

Grote kans op natuurbranden

Vooral in het oosten, zuiden en in Noord-Holland is een verhoogde kans op natuurbranden. Zo kunnen sigarettenpeuken, glas, kolen van een barbecue en opgehoopt tuinafval al een natuurbrand veroorzaken. Door de droge wind kan het vuur zich snel verspreiden. In het Groningse Wedde kwam het gisteren tot een natuurbrand. Een graanveld ging in vlammen op.

Foto: Jannes Wiersema.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het kan bijna niet op met het zonnige en warme weer. De komende tijd blijft het in het zuiden met […] Lees meer

De eerste helft van 2018 heeft een recordaantal warme en zomerse dagen. De Bilt komt op maar liefst 51 warme […] Lees meer