Grondvorst verwacht: bescherm zomerplanten en fruitbomen

Mei begint voor fruittelers met een paar spannende nachten. Komende nacht en vooral tijdens de nacht van donderdag op vrijdag moeten fruitboeren alert zijn op de temperatuur in de boomgaard. Aan de grond komt het op grote schaal tot vorst en ook op fruitboomhoogte kan het lokaal een graad vriezen. De bloesem of pas gevormde vrucht dient dan beschermd te worden tegen vorstschade. Ook kwetsbare zomerplantjes kunnen beter binnengehaald of afgedekt worden.

Vandaag wordt het door een frisse en stevige westenwind niet warmer dan 10 graden in het noorden en 14 in het zuiden. Daarmee is het vier graden kouder dan normaal. Buien trekken vandaag via het noorden het land uit, waarna het breed opklaart. De nacht verloopt helder. Landinwaarts wordt de wind zwak en koelt het af naar +2 tot +4 graden op normale meethoogte van 1,5 meter. Aan de grond komt het tot enkele graden vorst. In een smalle kuststrook wordt het een paar graden minder koud, doordat het matig blijft waaien.

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag wordt het waarschijnlijk minder koud. Wolkenvelden voorkomen dan dat het sterk afkoelt. De minima liggen dan tussen +4 en +8 graden.

De nacht naar vrijdag verloopt helder en koud met in het binnenland temperaturen rond het vriespunt. Boven zandgronden kan de temperatuur lokaal dalen naar -1 graad. Vooral in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel is kans op vorst, maar ook in de duinen. Vorst in mei is niet bijzonder, dit komt gemiddeld ééns per twee jaar voor. Aan de grond zakt het kwik op veel plaatsen onder het vriespunt, lokaal naar -4 graden! De bloesem of pas gevormde vrucht dient dan beschermd te worden tegen vorstschade. Ook kwetsbare zomerplantjes kunnen beter binnengehaald of afgedekt worden.

De dagen daarna stroomt warmere lucht uit over ons land. De nacht naar zaterdag verloopt nog fris met regionaal 4 graden en aan de grond temperaturen rond het vriespunt. Vanaf het weekend kan het overdag, vooral in het binnenland, 20 graden of meer worden. De nachten warmen op naar +7 tot +12 graden. Doordat de nachten (vrij) helder verlopen kan het aan de grond kouder zijn, maar nachtvorst zit er dan niet meer in. Overdag is het heerlijk zonnig lenteweer.

Bescherming fruitbomen door ijsvorming

De fruitbomen staan momenteel nog in bloei of het begin van de vrucht is net gevormd. Vorst kan de hele fruitoogst vernietigen. Zodra de temperatuur in de boomgaard het vriespunt nadert zijn boeren daarom massaal in de weer om de boomgaard te verwarmen met vuurpotten of de vrucht te beschermen door water te sproeien.

Door water te sproeien zal op de bloesem een ijslaagje ontstaan. Zolang het proces van water sproeien en ijsvorming doorgaat zal de temperatuur van de bloem of vrucht nauwelijks onder het vriespunt dalen, doordat bij het vormen van ijs warmte vrijkomt. Op deze manier wordt de oogst beschermd tegen vorstschade.


Alvast op zoek naar een Moederdag cadeau? Profiteer dan nu van onze exclusieve Swarovski aanbiedingen!

Foto: Ab Donker

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De weersverwachting voor 5 mei ziet er uitstekend uit. Het wordt een volop zonnige dag met maxima van 18-23 graden. […] Lees meer

Stevige regen- en onweersbuien hebben sinds gisterenavond op grote schaal 10-40 mm regen achtergelaten. In sommige delen van Utrecht, Noord-Holland […] Lees meer